Uusista toimenpiteistä on ilmoitettu myös Pekingissä. LEHTIKUVA / AFP Nicolas Asfouri

Koronavirus leviää – Kiina sulkee kaupunkeja

Rokotteen kehitystyö on aloitettu USA:n johdolla.

Kiina on laajentamassa poikkeustoimia koronaviruksen nopean leviämisen pysäyttämiseksi.

South China Morning Post -lehden mukaan suurin osa tähän mennessä menehtyneistä on ollut ikääntyneitä tai aiemmista terveysongelmista kärsineitä. Noin puolet kuolemantapauksista on kirjattu yli 80-vuotiaille.

Tautitapauksia vahvistettiin torstaihin mennessä jo yli 600. Imperial College London -yliopiston tutkijoiden arvion mukaan tartuntoja on todellisuudessa ainakin 4000.

Maailman terveysjärjestö WHO toteaa viruksen leviävän ihmisestä toiseen aiemmin luultua helpommin. Wuhanista tartunnan saaneet ovat jo siirtäneet tautia eteenpäin.

– Tällä hetkellä näemme toisen ja kolmannen sukupolven tartuntoja, WHO:n komiteaa johtava David Heymann sanoo CNN:n mukaan.

Kiinan terveysviranomaiset arvioivat, etteivät lapset ole erityisen alttiita tartunnoille. Kaikkia 17 menehtynyttä hoidettiin Hubein provinssin pääkaupunki Wuhanissa, jossa epidemia alkoi joulukuussa.

Torstaihin mennessä Wuhanin ja Huanggangin suurkaupungit oli asetettu karanteeniin, minkä lisäksi julkinen liikenne on pysäytetty useissa muissa kaupungeissa.

Pekingissä suuri osa kiinalaisen uudenvuoden tapahtumista aiotaan perua. Myös Kielletty kaupunki suljetaan lauantaista alkaen.

Yhdysvaltain National Institutes of Health -virasto on aloittanut rokotteen kehitystyön kahden lääketeollisuusyhtiön kanssa. Ihmiskokeiden arvioidaan alkavan muutaman kuukauden kuluessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kehottaa matkailijoita noudattamaan hyvää käsihygieniaa ja välttämään kosketusta hengitystieinfektioista kärsiviin henkilöihin. WHO ei tällä hetkellä suosita rajoituksia matkustamiseen tai kaupankäyntiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt