SDP-opiskelijoiden mukaan "osaamisen korjausvelka" on Suomelle kohtalonkysymys. LEHTIKUVA / ONNI OJALA

”Korkeakouluopiskelu tarkoittaa nuorille elämistä köyhyydessä”

SDP:n opiskelijajärjestö vaatii korkeakouluille hallitusohjelmassa luvattua rahoitusta.

SDP:n opiskelijajärjestö SONK vaatii korkeakoulujen rahoituksen asettamista riittävälle tasolle hallituksen budjettineuvotteluissa.

– [Antti] Rinteen hallituksen ohjelma on monilta osin edistyksellinen, erityisesti ilmastonmuutosta käsittelevät ohjelman kohdat. Korkeakoulutus sai kipeästi kaivatun lisärahoituksen kahden viimeisimmän hallituksen leikkausten jälkeen. Esimerkiksi opintorahaan tuleva huoltajakorotus on loistava askel oikeaan suuntaan, SONKin puheenjohtaja Topi Kytölehto toteaa tiedotteessa.

Järjestön mukaan aiempien hallitusten politiikka on jättänyt Suomelle ja sen nuoremmille sukupolville mittavan korjausvelan osaamiseen.

– Tällä hetkellä Suomen koulutetuin sukupolvi ovat nykyiset 40–45-vuotiaat. Nykyinen kehitys näyttää siltä, että tämä sukupolvi tulee myös jäämään koulutetuimmaksi. Hälyttävää on myös se, että korkea-asteen suorittaneiden osuus 25–34-vuotiaissa on tällä hetkellä alle OECD-maiden keskiarvon, Kytölehto sanoo.

SONK vaatii, että hallitusohjelmaan kirjatut määrärahat korkeakoulutukselle näkyvät täysimääräisinä myös valtiovarainministeriön lopullisessa budjetissa.

– Jotain on kuitenkin tehtävä, jotta korkeakoulutus näyttäytyy nuorille houkuttelevana vaihtoehtona. Korkeakouluopiskelu tarkoittaa suurimmalle osalle nuorista elämistä köyhyydessä kouluttautumisensa ajan, Topi Kytölehto toteaa.

– Suomella opintorahan määrä on myös kaikista opintorahaa myöntävistä Pohjoismaista pienin. Korkeakoulutus on se, missä Suomella ei ole varaa jäädä vierustovereistaan jälkeen, Kytölehto jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt