Aluksia ja lastausta Vuosaaren satamassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Koneet ja öljy vetivät vientiä pieneen kasvuun

Vienti kasvoi syyskuussa teollisuuden koneiden ja öljyjalosteiden ansiosta.

Suomen tavaraviennin arvo kasvoi syyskuussa Tullin ennakkotietojen mukaan vuodentakaisesta 1,3 prosenttia lähes 5,3 miljardiin euroon. Aiemmin elokuussa tavaraviennin arvo laski 1,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden sekä öljyjalosteiden viennin arvo kasvoi syyskuussa selvästi. Myös sähköteknisten koneiden ja laitteiden, kojeiden ja mittareiden sekä kuljetusvälineiden vienti kasvoi, mutta hitaammin.

Sen sijaan paperin ja pahvin, paperimassan sekä metallien viennin arvo laski vuodentakaisesta.

Vienti Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Isoon-Britanniaan kasvoi selvästi syyskuussa. Vienti Saksaan ja Ruotsiin kasvoi hitaammin, ja vienti Kiinaan ja Alankomaihin laski. Vienti EU-maihin nousi prosentin ja EU:n ulkopuolelle 1,9 prosenttia.

Tuonti kasvoi syyskuussa 2,6 prosenttia hieman alle 5,5 miljardiin euroon. Öljytuotteiden ja raakaöljyn, muovien ja malmien tuonnin arvo laski, mutta muiden arvoltaan suurimpien ryhmien tuonnin arvo nousi.

Tammi-syyskuussa yhteenlaskettu viennin arvo on noussut 2,6 prosenttia, kun taas yhteenlaskettu tuonnin arvo on vähentynyt 0,4 prosenttia viime vuodesta.

Kauppatase oli syyskuussa 210 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-syyskuussa vajetta kertyi 770 miljoonaa euroa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt