Paula Risikko (vas,) ja Petteri Orpo. Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kokoomusministerit: Emme ikinä vaarantaisi erikoissairaanhoitoa

Paula Risikko ja Petteri Orpo sanovat haluavansa ihmisten pääsevän hoitoon, kun sitä tarvitaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo ja sisäministeri Paula Risikko ovat kirjoittaneet Verkkouutisille ajankohtaisesta sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta.

Ministerien mukaan valinnanvapaus ei vaaranna erikoissairaanhoitoa.

– Kokoomuksen tavoitetta lisätä ihmisten valinnanvapautta sosiaali- ja terveyspalveluissa haastetaan nyt joka suunnasta. Politiikassa haastaminen on hyvä merkki – olemme oikealla asialla. Silti mietimme, miksi vapaus valita aiheuttaa näin paljon tuskaa, Paula Risikko ja Petteri Orpo toteavat.

Eniten haastamista ja huolta heidän mukaansa liittyy erikoissairaanhoidon asiakasseteliin.

– Yksiselitteisesti: esitys valinnanvapaudesta ei romuta erikoissairaanhoitoa. Kokoomus ei ikinä olisi mukana sellaisessa hankkeessa, jossa Suomen kansainvälisestikin korkeatasoiseksi arvioitu erikoissairaanhoito olisi vaarassa, he vakuuttavat.

– Esimerkiksi yliopistollisissa ja muissa keskussairaaloissamme tehdään laadukasta hoito-, tutkimus- ja opetustyötä. Erikoissairaanhoidon palveluja ostetaan osin jo nyt yksityisiltä, mutta pääsääntö erikoissairaanhoidossa on jatkossakin julkinen tuotanto.

He muistuttavat, että asiakasseteli ja valinnanvapaus ovat vain välineitä. Sote-uudistusta kokoomusministerien mukaan tarvitaan, koska erityisesti peruspalvelumme tarvitsevat vahvistusta.

– Me haluamme, että ihmiset pääsevät hoitoon, kun he sitä tarvitsevat. Nyt useilla paikkakunnilla esimerkiksi terveyskeskukseen joutuu odottamaan aikaa jopa kuukausia. Odottaessa sairaudet ja muut ongelmat ehtivät pahentua, ja niiden hoito saattaa vaikeutua ja pitkittyä.

Paula Risikon ja Petteri Orpon koko kirjoitus on luettavissa tästä

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt