Verkkouutiset

Kokoomusmepit: Kauppaneuvottelut USA:n kanssa voivat jatkua

EU ja Yhdysvallat ovat viritelleet yhteistyötä jo ennen Joe Bidenin virkaanastujaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen EU-parlamentaarikot uskovat, että EU ja Yhdysvallat voivat jatkaa neuvotteluja kauppasopimuksesta sen jälkeen, kun valta Washingtonissa on vaihtunut.

EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen pitää tärkeänä, että kauppasopimusneuvotteluja jatketaan.

– Sopimuksella varmistettaisiin, että länsimaiset demokratiat voisivat määrittää kansainvälisen kaupan standardit. Niin kauan kuin meillä ei ole sopimusta, se tarkoittaa, että kiinalaisten jalansija jatkuvasti kasvaa, hän sanoi tiistaina kokoomusmeppien yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

EU ja Yhdysvallat aloittivat vuonna 2013 neuvottelut kauppa- ja investointikumppanuudesta (TTIP), joka tähtäsi sääntelyn keventämiseen, kilpailun vapauttamiseen ja investointisuojan luomiseen. Neuvottelut keskeytettiin vuonna 2016, kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi. Trumpin kaudella osapuolten suhteet heikkenivät, ja Yhdysvallat asetti uusia tulleja eurooppalaisille tuotteille.

Kokoomusmeppi Petri Sarvamaa arvioi, että neuvottelupöytään palaaminen riippuu ennen kaikkea Yhdysvalloista. Hän sanoo, että keskiviikkona presidentin tehtävät vastaanottavalla Joe Bidenilla on alkuvaiheessa kädet täynnä työtä, joten TTIP ei mahdu listalle aivan heti.

– Valitettavasti TTIP-neuvotteluihin ei päästä parin ensimmäisen vuoden aikana. Jos Yhdysvallat ei mene aivan raiteiltaan ja jos palataan ”normaaliin”, sen jälkeen se voi olla mahdollista.

EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) muistuttaa, että EU-komissio ja Bidenin hallinto ovat jo epävirallisesti keskustelleet paluusta neuvottelupöytään.

– Se ei kuitenkaan ole ensimmäisiä ratkaisuja, vaan siellä on ensin Trumpin päätösten peruminen.

Pietikäinen toteaa, että transatlanttinen yhteistyö näyttää jo nyt paranevan.

– Biden on ilmoittanut, että Yhdysvallat palaa Pariisin ilmastosopimukseen ja WHO:hon (Maailman terveysjärjestöön). WHO:n uudistaminen ja vahvistaminen näin korona-aikana on aivan olennaista.

Hän kuitenkin huomauttaa, että poliittiset tuulet saattavat kääntyä nopeasti.

– Kun Barack Obaman hallinto aloitti, transatlanttinen yhteistyö oli tiivistä. Trumpin kausi on ollut muistutus, että kaikennäköistä voi politiikassa sattua. Hyvän sään aikana kannattaa tehdä ratkaisuja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)