Osakekurssit putosivat nopeasti finanssikriisin aikana. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

KL: Nämä osakkeet olivat finanssikriisin toipujia

Kaikki yhtiöt eivät toipuneet yhtä nopeasti edellisestä pörssiromahduksesta vuonna 2009.

Kauppalehti on selvittänyt, mitkä Helsingin pörssin 25 vaihdetuimmasta yhtiöstä palasivat finanssikriisin romahduksesta nopeimmin takaisin aiemmalle kurssitasolleen.

Nopeimmin toipui Huhtamäen osake. Se kuroi pudotuksen kiinni jo 24. huhtikuuta 2009 mennessä eli reilussa seitsemässä kuukaudessa romahduksen alun jälkeen ja vain reilu kuukausi markkinoiden pohjakosketuksen jälkeen.

Huhtamäki on lehden mukaan nytkin palautunut kohtuullisen hyvin koronakriisin maaliskuun pudotuksesta, vaikka pudotus voikin vielä jatkua.

Lähes yhtä nopeasti kuin Huhtamäki elpyivät finanssikriisin jälkeen Koneen ja Keskon kurssit. Myös Outokummun osake pinnisti syyskuun tason yli ripeästi, mutta nousu ei ollut pysyvää, vaan osake jatkoi sahaillen.

Seuraavaksi nopeimmin toipuivat Tiedon (nykyisen TietoEvryn), Konecranesin, Kemiran, Nordean, Telian ja Sammon kurssit. Niiltä paluu romahdusta edeltäneelle tasolle vei 10–12 kuukautta.

Kaikkiaan 17 osaketta mukaan valituista 23:sta toipui ennalleen viimeistään puolentoista vuoden kuluessa.

Kaikista hitaimmin kurssit elpyivät Stora Ensolla, Fortumilla ja Nesteellä, joiden toipuminen kesti reilusti yli kaksi vuotta. Nykyisin Helsingin pörssin parhaimmistoon kuuluvalta Nesteeltä markkinapohjasta ylös kipuaminen vei peräti viisi vuotta.

Nokia sen sijaan ei ole toipunut tähän päivään mennessäkään finanssikriisin pudotuksesta.. Finanssikriisissä osakkeen arvo puolittui, ja sen jälkeen alamäki on jatkunut.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt