Mercedes-Benz-autoja myynnissä Vehon myymälässä Vantaalla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

KL: Näiden autojen arvon romahdus yllätti asiantuntijan

Autovista-tutkimusyhtiö yllättyi diesel-autojen jälleenmyyntihinnan nopeasta laskusta.

Diesel-autojen ennustettu jälleenmyyntihinta alkoi laskea vuoden 2017 alussa. Ennuste synkkeni nopeasti, sillä vielä vuoden 2017 lopussa diesel-autojen uskottiin pitävän 57 prosenttia hinnastaan. Nyt ennuste on noin 52 prosenttia, selviää Autovista-tutkimusyhtiön ennusteesta.

Ennusteessa auto myydään kolmen vuoden ja 75 000 kilometrin jälkeen.

Autovista tekee jatkuvasti ennusteita uusien autojen tulevasta jälleenmyyntiarvosta. Dieselin romahdus yllätti tutkimusyhtiön.

– Diesel-autojen ennusteemme olivat vuosina 2015–2016 liian korkeita, eli diesel-autojen hinnat ovat laskeneet enemmän kuin aiemmin osasimme odottaa, sanoo Kauppalehden haastattelema Autovistan pääanalyytikko Markus Halonen.

Halosen mukaan nyt ennuste dieselien tulevista hinnoista on nytkähtänyt hieman ylöspäin.

Bensa-autojen ennustettu hinta näyttää laskevan, vaikka onkin pysynyt melko vakaana. Ne ovat haluttuja käytettynä.

Myös kaasuauto on säilyttänyt hintansa siitä huolimatta, että malleja on vähän. Kaasuautolla ajaminen on halvempaa kuin bensa-autolla.

Hybridi ja ladattava eli plug-in-hybridi näyttävät olevan selvästi parhaita ostoksia jälleenmyyntiarvon kannalta. Vähäpäästöisten hybridien hinnoissa autoveron osuus on pienempi, ja ne ovat haluttuja käytettynä.

Pohjalla on sähköauto, joka menettää ennusteen mukaan jatkossakin hintaansa nopeiten. Hinnanlaskua tasaavat sähköauton halvat käyttökulut.

Isoa hinnanlaskua selittää osin myös se, että sähköautot ovat keskimäärin kalliita ja arvokkaissa autoissa laskukin on yleensä nopeampaa.

Autovistan tyyppitietokannassa on tuhansia malliversioita, joilla jokaisella on oma hintaennusteensa. Mukana ovat kaikki uutena myytävänä olevat malliversiot henkilöautoista. Kustakin käyttövoimasta on otettu keskimääräinen jäännösarvoprosentti kvartaaleittain 2016 alusta saakka.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt