Poliisi ja mielenosoittajat joutuivat vastakkain Jyväskylässä toimivassa vastaanottokeskuksessa 4. syyskuuta. (Lehtikuva/Juha Sorri)

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Ylelle palautuksista: Kristityn vastuuni on merkittävämpi kuin Suomen laki

Jopa seurakuntien työntekijät ovat aktiivisesti pyrkineet estämään poliisin toimia piilottamalla palautuspäätöksen saaneita tai laittomasti maassa olevia, kertoo Yle.

Jyväskylän tapahtumat eivät olleet ainutlaatuisia, sillä muitakin palautuskähinöitä on nähty. Poliisin mukaan niiden määrä on ollut pienessä kasvussa viime aikoina.

– On ollut mielenosoituksia, myös ihan fyysistä vastarintaa ja toisaalta somessa tapahtuvaa agitointia ja yllyttämistä erilaisiin tekoihin, sanoo poliisitarkastaja Mia Poutanen poliisihallituksesta Ylen uutisille.

Poliisin työtä on hankaloitettu myös piilottelemalla palautettavia.

– Joskus jopa seurakuntien tai kirkon työntekijät ovat aktiivisesti pyrkineet estämään poliisin toimia piilottamalla palautuspäätöksen saaneita tai laittomasti maassa olevia, Poutanen sanoo.

Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittilan mukaan palautettavien kohtelu jakaa näkemyksiä seurakuntalaisten keskuudessa.

– Toiset ajattelevat, että Suomen lakia ilman muuta noudatetaan, sanoipa se mitä hyvänsä. Toisaalta monet ajattelevat, että ennen kaikkea pitää ajatella lähimmäisen parasta ja toimia. Luulen, että tässä ollaan aika polarisoituneessa tilanteessa myös seurakuntien sisällä, hän sanoo Ylelle.

Raittilan tiedossa ei ole tapauksia, joissa Suomen laki ja kristityn omatunto olisivat joutuneet törmäyskurssille palautettavan kohtelussa.

– Olemme kyllä noudattaneet Suomen lakia tähän asti täysin, mutta tavallaan olemme vielä voineet, Sillä Suomen lakihan vielä sallii sen, että voimme lähimmäistä auttaa, hän sanoo.

Jos hallituksen lakihanke muuttaa tilanteen, Raittila aikoo rikkoa lakia.

– Ajattelen, että kristittynä minulla ei ole vaihtoehtoa. Jos joku apua tarvitseva on oveni takana, minulla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin avata ovi. Siinä tilanteessa kristityn vastuuni on merkittävämpi kuin Suomen laki, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt