Jack Ma. Foundations World Economic Forum / CC BY SA 2.0

Kiinan rikkain mies ajaa 72 tunnin työviikkoa

Alibaban Jack Ma kutsuu kiinalaista 996-työaikamallia siunaukseksi.

Alibaba-yhtiöllään Kiinan rikkaimmaksi mieheksi noussut Jack Ma on joutunut kritiikin kohteeksi puolustettuaan 72 tunnin työviikkoa.

International Business Timesin mukaan Ma puolusti kuusipäiväistä työviikkoa ja 12 tunnin työpäiviä pitkässä blogikirjoituksessa kiinalaisessa sosiaalisen median alusta Weibossa. Mallia kutsutaan kiinassa nimellä 996. Sillä viitataan aamuyhdeksästä iltayhdeksään kestävään työpäivään kuutena päivänä viikossa. Hänen mukaansa 996-malli on ”siunaus”.

– Jos löytää sellaisia asioita, joista pitää, ei 996 ole ongelma. Jos et pidä työstäsi, on joka minuutti kidutusta, Ma totesi.

– Miten voi saavuttaa haluamaansa menestystä, jos ei ole valmis maksamaan siitä ylimääräisellä ponnistelulla ja ajalla, hän jatkoi.

Miljardöörin mukaan Alibaban palvelukseen on turha hakea, jos ei ole valmis tekemään 12 tunnin työpäiviä.

– Miksi liittyisit joukkoomme? Meillä ei ole pulaa heistä, jotka voivat tehdä mieluusti kahdeksan tunnin päiviä. He, jotka kykenevät pysymään 996-aikataulussa ovat niitä, jotka ovat löytäneet rahalliset tavoitteet ylittävän intohimonsa, Jack Ma totesi.

Kiinan kommunistinen puolue ei tue 996-mallia. Valtiollinen People’s Daily lehti totesi sunnuntaina, ettei kovan työn ja omistautumisen puolustaminen ole sama asia kuin pakollinen ylityö.

– 996-ylityökulttuurin tekeminen pakolliseksi ei heijasta vain yritysjohtajien ylimielisyyttä vaan on myös epäreilua ja epäkäytännöllistä, lehti totesi.

IBT:n mukaan moni tekee tästä huolimatta nykyisin 72 tunnin työviikkoa Kiinan teknologia-alalla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt