Ainakin 21 919 ihmistä on tälläkin hetkellä tuomittuna kuolemaan. (Clipart.com)

Kiina teloittaa tuhansia tuomittuja

Kahden ennätysvuoden jälkeen niin teloitukset kuin kuolemantuomiotkin vähenivät viime vuonna. Kiina kuitenkin teloittaa tuhansia ihmisiä.

Amnesty Internationalin torstaina julkaistavan raportin mukaan teloitusten määrä on vähentynyt etenkin Lähi-Idässä ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

Viime vuonna teloitettiin ainakin 993 ihmistä 23 eri maassa, kertoo Amnestyn tuore raportti. Luku on neljä prosenttia pienempi kuin vuonna 2016 ja jopa 35 prosenttia pienempi kuin vuonna 2015, jolloin teloitusten määrä oli korkeimmillaan sitten vuoden 1989.

Vuonna 2017 langetettiin ainakin 2591 kuolemantuomiota yhteensä 53 maassa, kun edellisvuonna tuomioita langetettiin 3117.

Luvut eivät sisällä tilastoja Kiinasta, sillä kuolemanrangaistukset luokitellaan maassa valtionsalaisuudeksi. Kiinassa on Amnestyn arvion mukaan annettu ja pantu täytäntöön tuhansia kuolemantuomioita.

Viime vuonna kuolemanrangaistus oli kokonaan poistettu 106 maassa.

Teloituksista luovutaan Afrikassa

Suhteellisesti teloitusten määrä on vähentynyt eniten Valko-Venäjällä, Egyptissä, Iranissa, Pakistanissa ja Saudi-Arabiassa. Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, jossa langetettiin viime vuonna kuolemantuomioita.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa teloitusten määrä on vähentynyt huomattavasti verrattuna aikaisempien vuosien korkeisiin lukuihin. Monissa alueen maissa on tekeillä lakimuutoksia, jotka vahvistavat meneillään olevaa kehitystä.

Vuonna 2016 Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa teloitettiin viidessä maassa, kun taas vuonna 2017 ainoastaan Etelä-Sudanissa ja Somaliassa. Guineasta tuli viime vuonna kahdeskymmenes Afrikan maa, jossa kuolemanrangaistus poistettiin kokonaan. Myös Gambiassa allekirjoitettiin kansainvälinen kuolemanrangaistusten kieltävä sopimus.

Kuolemantuomiot lakkautettava

Teloitusten ja kuolemanrangaistusten vähenemisestä huolimatta monet maat rikkovat edelleen kansainvälisiä kuolemanrangaistuksia koskevia sopimuksia.

Kiinassa teloitetaan enemmän kuin missään muualla, arviolta tuhansia ihmisiä vuodessa. Irakissa ainakin pantiin täytäntöön viime vuonna 125 teloitusta. Osa kuolemanrangaistuksista langetettiin kidutuksen seurauksena tehdyn tunnustuksen tuloksena.

Vastaavaa tapahtui myös Bahrainissa, Kiinassa, Iranissa ja Saudi-Arabiassa.

Huumeisiin liittyvien rikosten vuoksi kuolemantuomioita langetettiin tai ihmisiä teloitettiin 15 maassa. Suurin osa huumerikoksiin liittyvistä teloituksista tehtiin Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa sekä Kiinassa ja Singaporessa. Iran ja Malesia ovat ryhtyneet lakimuutoksiin, jotka kieltäisivät kuolemanrangaistukset huumerikoksissa.

Iranissa ainakin viisi ihmistä teloitettiin alaikäisenä tehtyjen rikosten takia, ja ainakin 80 ihmistä on tuomittu kuolemaan alaikäisenä tehdyistä rikoksista.

Ainakin 21 919 ihmistä on tälläkin hetkellä tuomittuna kuolemaan. Amnesty vaatii, että valtiot ottavat vastuun kuolemanrangaistusten lakkauttamiseksi.

– Viimeisten 40 vuoden aikana olemme nähneet voimakasta globaalia kehitystä kuolemanrangaistusta vastaan, mutta paljon työtä on edelleen tehtävänä, sanoo sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt