Jordi Sanchez (keskellä) ja Jordi Cuixart (vasemmalla). LEHTIKUVA / AFP PHOTO Gabriel Bouys

Katalonian aluehallinto pitää pidätyksiä iskuna perusoikeuksia vastaan

Katalonian aluehallinnon tiedottajan mukaan Espanja on kahden katalaanijohtajan pidätyksellä tuhonnut pyynnön neuvotteluista.

Katalonian aluehallinnon tiedottaja Jordi Trulli totesi tiistaina La Vanguardian mukaan, että itsenäisyyttä ajavan ANC-liikkeen johtajan Jordi Sanchezin ja katalaanien kulttuuria edistävän järjestön Omnium Culturalin johtajan Jordi Cuixartin pidätys on isku perusoikeuksia vastaan.

Trullin mukaan Espanja on pidätyksillä ”räjäyttänyt” pyynnön neuvotteluista hallituksen ja aluehallinnon välillä. Hän kuitenkin vakuutti aluehallinnon pysyvän päättäväisenä.

Espanjalainen oikeus pidätti maanantaina Sanchezin ja Cuixartin. Heitä epäillään kapinan lietsonnasta heidän toimiessaan syyskuun 20. ja 21. päivän mielenosoitusten pääjärjestäjinä. Tällöin väkijoukko yritti estää viranomaisia tekemästä etsintöjä Barcelonassa ennen kansanäänestystä.

Syyttäjä vaati myös Katalonian alueellisen poliisin Mossos d’Esquadran päällikköä Josep Lluís Traperoa pidätettäväksi, mutta oikeus ei katsonut tähän olevan syytä.

Alueellista poliisia on syytetty siitä, että se ei puolustanut kansalliskaartia Gardia Civilaa yhteenotoissa äänestäjien kanssa kansanäänestyspäivänä 1. lokakuuta.

Barcelonassa aiotaan järjestää tänään tiistaina mielenosoitus pidätysten johdosta.

Espanjan hallitus odottaa Katalonia aluehallinnon johtajalta Carles Puigdemontilta torstaiksi selvää vastausta siitä, onko hän julistanut Katalonian itsenäiseksi vai ei. Maanantaina Puigdemont pyysi pääministeri Mariano Rajoylta neuvotteluja, mutta Rajoyn mukaan mitään neuvotteluja ei aloiteta, jollei Katalonia ensin ilmoita perääntyvänsä itsenäistymisaikeestaan.

El País kertoo Gardia Civilin menneen tiistaina hätäkeskukseen Reusissa tarkastamaan puhelutallenteita. Lehden lähteiden mukaan tarkoitus etsiä on mahdollisia passiivisia määräyksiä aluepoliisi Mossoksen sisäisistä puheluista kansanäänestyspäivänä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt