Jaana Husu-Kallio. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kansliapäällikkö AL:lle: Tutkimustuloksiin ei ole vaikutettu

Jaana Kallio-Husu kiistää, että hiilinieluja koskeviin tutkimustuloksiin olisi vaikutettu.

Luonnonvarakeskus joutuu korjaamaan aiemmin tekemiään arvioita Suomen hiilinielun kehityksestä. Nielu ei kasvakaan niin roimasti kuin tutkimus on aiemmin esitellyt julkisuuteen. Aiheesta uutisoi Aamulehti.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori esitteli tutkimustulokset eduskunnan talousvaliokunnalle marraskuussa. Suomen Luonnonsuojeluliitto kiinnostui tiedoista ja asiaa selviteltyään tiedotti perjantaina, että esityksessä on verrattu vääriä lukuja.

Luonnonsuojeluliiton Otto Bruun vetosi lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa tutkimustulosten poliittiseen ohjailuun ja totesi, että luonnonvarakeskuksen poliittinen ohjaus vaikuttaa merkittävästi tutkimustuloksiin.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kiistää ehdottomasti, että ministeriö olisi vaikuttanut mitenkään Luonnonvarakeskuksen hiilinieluja koskeviin tutkimustuloksiin.

– Kyse ei ole sisällöstä eikä siitä, mitkä ovat lopputulokset, vaan katsotaan yhdessä mitkä ovat kansallisia ja EU-tason ongelmia, johon Luonnonvarakeskusta tarvitaan tutkimusorganisaationa. Se on meidän keskinäinen rooli, eikä se, että lähtisimme etukäteen, keskellä tai lopussa säätelemään sitä, mitä tutkimus pitää sisällään, Husu-Kallio sanoo AL:lle.

Jaana Husu-Kallio arvioi, että tutkimusryhmä olisi luultavasti itsekin huomannut tutkimustuloksissa piilevän virheen ennen tulosten julkistamista.

– Virheitä voi sattua ja ne korjataan. Siinä ei ole mitään hävettävää. Avoimesti niistä sitten kerrotaan ja juttua ei suurennella sen enempää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt