Verkkouutiset

Kansanedustajat: Ulkomaalaislain muutos ei juuri lisäisi työvoimaa

Edustajien mukaan muutos toisi vain kymmeniä ihmisiä kausityövoiman tarpeisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat Janne Sankelo (kok.), Mari-Leena Talvitie (kok.) ja Peter Östman (kd.) kritisoivat hallituksen esitystä ulkomaalaislain väliaikaisesta muutoksesta.

Muutoksella luovuttaisiin väliaikaisesti turvapaikanhakijoiden työnteon aloittamista koskevista kolmen tai kuuden kuukauden karenssiajoista ja mahdollistettaisiin työnteon jatkaminen täytäntöönpanokelpoisesta maastapoistumispäätöksestä huolimatta.

– Työvoiman saatavuus ei lisäänny ehdotuksella kuin kymmenillä henkilöillä ja sisältää riskejä. Työnteko-oikeuden laajentaminen kielteisen päätöksen saaneisiin ei ole järkevää. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen tärkein työ on poistua maasta. Viljelijät odottavat hallituspuolueiden välisten lehmänkauppojen sijaan ratkaisuja, joilla saataisiin kausityövoimaa maatiloille, Janne Sankelo toteaa tiedotteessa.

Edelliset vuodet ovat osoittaneet, että maatalouden kausityövoiman tarve on jopa yli 16 000 työntekijää. Ulkomaista kausityövoimaa on saapunut perinteisesti etenkin Ukrainasta.

Hallitus päätti huhtikuussa, että Suomeen saisi tulla ainoastaan 1500 kausityöntekijää. Rajavartiolaitokselta saadun tiedon mukaan Suomeen oli saapunut viikon alkuun mennessä alle 900 kausityöntekijää.

Sittemmin hallitus on päättänyt, että se sallii lisäksi 3[nbsp]000 henkilön maahantulon EU:n ulkopuolelta. Näidenkään henkilöiden saapumisesta ei ole varmuutta.

”Liian vähän liian myöhään”

Peter Östmanin mukaan hallituksen olisi pitänyt ryhtyä toimiin aikaisemmin

– Maanviljelijöiden avuksi tarvitaan lisäkäsiä välittömästi. Valitettavasti hallitus tekee liian vähän liian myöhään. Lähes 70 prosenttia tuottajista olisi tarvinnut tiedon kausityövoiman saatavuudesta jo huhtikuun alussa, jotta kauden tuotanto ei vaarantuisi. Oppositiosta esitettiin jo tuolloin ratkaisuja, joilla työttömille ja lomautetuille olisi luotu kannusteita lähteä viljelijöiden apuun. Hallitus nyökkäili kyllä ehdotuksille, mutta ei tarttunut toimeen, Östman sanoo.

Maa- ja metsätalousvaliokunta sai asiasta valmiiksi lausuntonsa hallintovaliokunnalle, joka tekee asiasta mietinnön. Kokoomus ja kristillisdemokraatit jättivät asiasta eriävän mielipiteen maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Sen mukaan lakiesityksen karenssiajan väliaikainen poistaminen turvapaikkaprosessin alusta on jotenkin perusteltua, jotta lakimuutoksesta saataisiin edes jotain hyötyä.

– Turvapaikkajärjestelmän romuttaminen vain kymmenien mahdollisten työntekijöiden tähden olisi hätäinen virhe. Työnteko-oikeuden laajentaminen, olkoonkin se vain väliaikainen ratkaisu, ei kannusta kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita noudattamaan paluuvelvoitettaan ja palaamaan kotimaahansa vapaa-ehtoisesti, Mari-Leena Talvitie toteaa.

– Lisäksi ehdotus on valmisteltu kiireellä ilman minkäänlaisia vaikuttavuusarviointeja. Käsittely jatkuu hallintovaliokunnassa, jossa saamme puutteet toivottavasti korjatuksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)