X
SULJE MAINOS
Opetusministeri Jussi Saramo. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Jussi Saramo: Nyt ei ole aika sopeutustoimille

Opetusministerin mukaan puolue painottaa kehysriihessä oppimisvelan kuromista.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo katsoo, ettei kehysriihessä ole oikea aika hätäileville sopeutustoimille.

Saramon mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoitteena on Suomen velkasuhteen vakiintumisen vuoteen 2030-mennessä. Saramo korostaa, ettei ”orastavalta kasvulta” saa leikata edellytyksiä liian varhaisilla sopeutustoimilla.

– Suomi on selvinnyt koronakriisistä tähän asti montaa muuta maata paremmin ja velkaantumisen osalta suhteellinen asemamme näyttää jopa paranevan kriisin seurauksena. Tässä tilanteessa suurin mörkö talouden pitkän ajan kestävyydelle ovat leikkaukset ja liian aikainen sopeutus, eivät harkitut investoinnit toipumisen vauhdittajana, Saramo sanoo tiedotteessaan.

– Koronakriisi voi jäädä vaikutuksiltaan väliaikaiseksi talouden shokiksi, mutta se edellyttää, että taloudenpidossa ei tehdä hätäileviä, lyhytnäköisiä virheitä. Kasvun edellytyksiä ei saa tuhota hätäilevillä sopeutustoimilla. Kriisin jälkeen poliitikoilla on oltava viisautta ja malttia vauhdittaa talouden ja työllisyyden toipuminen käyntiin, jotta onnistumme välttämään finanssikriisin jälkeen koetut hukatun kasvun vuodet.

Saramon mukaan kevään kehysriihen keskeinen linjanveto liittyy siihen, päästetäänkö koronakriisin aiheuttamaa oppimis- ja hyvinvointivelkaa kasaantumaan. Vasemmistoliitto esittää riihessä menonlisäyksiä lapsille ja nuorille suunnattuun pakettiin.

– Tulevina vuosina oppimisvajeen paikaamiseen tullaan tarvitsemaan vuositasolla noin kahden sadan miljoonan euron panostukset, joiden avulla kouluissa voidaan järjestää täydentävää opetusta, vahvistaa lasten ja nuorten tukea sekä varmistaa, että koronaviruksen jäljet suomalaisessa yhteiskunnassa jäävät niin pieniksi kuin mahdollista, Saramo sanoo.

– Täällä jopa kahdeksan kymmenestä syntyvästä työpaikasta edellyttää korkeakoulutasoista osaamista. Mikäli kokonaisten ikäluokkien valmius edetä opinnoissaan ja työllistyä jäisi pysyvästi matalammalle tasolle, vaikutukset Suomen pitkän aikavälin talouskehitykselle olisivat valtavat, Saramo sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt