Verkkouutiset

Jussi Niinistö: Yleisen asevelvollisuuden muuttaminen on riskipeliä

Poliittiset nuorisojärjestöt kannattavat nykyistä tasa-arvoisempaa järjestelmää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) näkee asevelvollisuusjärjestelmän muutokset valikoitavuuden tai vapaaehtoisuuden suuntaan riskinä. Hän viittaa naapurimaa Ruotsiin, joka luopui ensin ja pyrkii nyt palauttamaan asevelvollisuusjärjestelmäänsä.

– Tänä vuonna 4 000 ihmisen piti aloittaa palvelus, mutta 3 300 saatiin kasaan, kun laarinpohjia kaavittiin eikä kaikkeen laatuun olla tyytyväisiä. Ikäluokka on siellä Suomeen verrattuna kuitenkin kaksinkertainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Jussi Niinistön mielestä yleisen asevelvollisuuden pitäisi olla Suomessa ”mahdollisimman kattava”. Tällä hän ei tarkoita kuitenkaan sitä, että sen tulisi velvoittaa yhtä lailla miehiä kuin naisiakin.

– Miksi muuttaa toimivaa järjestelmää? Nykyinen järjestelmä tuottaa meille riittävän nuoret sodan ajan joukot ja pystymme vielä kouluttamaan tappiota paikkaamaan myös varaväkeä.

Julkisuudessa on keskusteltu viime aikoina asevelvollisuusjärjestelmän uudistamisesta. On väläytetty molempia sukupuolia velvoittavaa kansalaispalvelusta, jonka voisi suorittaa joko aseellisena tai kriisiaikoja hyödyttävänä, uudenlaisena varautumispalveluksena.

Nykypäivän haastattelemien poliittisten nuorisojärjestöjen näkemykset yleisen asevelvollisuuden kehittämistarpeista ovat paljolti samansuuntaisia. Kaikissa niistä korostuu miesten ja naisten välinen tasa-arvo.

Keskustanuoret loisi nykyjärjestelmän tilalle sukupuolineutraalin kansalaispalveluksen. Sen voisi suorittaa joko aseellisena tai kriisiaikojen taitoja hyödyttävänä palveluksena. Totaalikieltäytyjät joutuisivat maksamaan maanpuolustusveroa. Demarinuoret on muuten samoilla linjoilla, mutta tyrmää maanpuolustusveron.

– Totaalikieltäytyjiä kohdeltaisiin kuten nykyisinkin, linjaa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi. Käytännössä tämä merkitsee yleensä valvontarangaistusta jalkapantoineen.

Kokoomusnuoret ei innostu kansalaispalveluksesta, mutta kehittäisi asevelvollisuutta valikoivaan suuntaan niin, että vuosittain koulutettavien määrä säilyisi kuitenkin noin 25 000:ssa. Niille miehille ja naisille, jotka eivät palvelusta suorita, määrättäisiin pienehkö maanpuolustusvero. Vihreät nuoret ulottaisi kutsunnat myös naisiin. Asepalveluksesta tulisi kuitenkin voida kieltäytyä aina rangaistuksetta. Ei siis pantarangaistusta eikä edes verokeppiä.

– Tämä on ihmisoikeuskysymys, linjaa toinen vihreiden nuorten puheenjohtajista Iiris Suomela.

Puolustusministeri Niinistö sanoo olevansa valmis pohtimaan kutsuntojen ulottamista naisiin.

– Tämä olisi keino saattaa nykyistä paremmin tietoa maanpuolustuksesta myös naispuoliselle ikäluokalle. Ehkä tämä olisi osaltaan vastaus myös tasa-arvokysymykseen.

Jussi Niinistö huomauttaa, ettei tämäkään ”mitään ilmaista olisi” ja se vaatisi lisärahoituksen.

– Pelkästään lääkärintarkastukset maksaisivat arviolta 3–4 miljoonaa euroa, jos naiset otettaisiin mukaan kutsuntoihin.

Asevelvollisuusjärjestelmän kehittämisestä povataan yhtä teemaa seuraaviin eduskuntavaaleihin. Nykypäivässä julkaistu laaja juttu aiheesta luettavissa kokonaisuudessaan Verkkouutisten Plus -sivustolta tämän linkin takaa omilla Facebook-tunnuksilla ilmaiseksi kirjautumalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)