Verkkouutiset

Venäläiset sijoittivat Iskander-ohjuksia kivilouhokseen Krimin Luhovessa. Google Earth

Väite ATACMS-iskusta: Iskander-ohjusten tukikohta liekeissä satelliittikuvassa

Kuvien perusteella Ukraina saattoi onnistua merkittävässä iskussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina on saattanut tuhota Venäjän ballistisia Iskander-M-ohjusjärjestelmiä miehitetyllä Krimillä.

Ukrainalainen Telegram-kanava ”Division-TIVAZ” väitti lauantaina illalla Ukrainan asevoimien tuhonneen kaksi Iskander-järjestelmää ja niiden ohjusvaraston. Venäjän puolustusministeriö julkaisi puolestaan aiemmin lauantaina tiedotteen, jossa väitettiin ilmatorjunnan pysäyttäneen neljä ATACMS-ohjusta Krimin yllä. Mitään todisteita onnistuneesta ohjustorjunnasta ei ole esitetty ja aiemman perusteella Venäjän kykyyn puolustautua ATACMS-iskuilta voi suhtautua epäillen.

Radio Free Europen hankkimat satelliittikuvat (alla) tukevat huhuja Iskandereihin osuneesta iskusta.

Iskun on kerrottu kohdistuneen Luhoven kylän lähellä Krimin Jevpatorijan koillispuolella sijaitsevaan kivilouhokseen. Paikka olisi looginen Iskanderien sijoitukseen. Louhokselta huhtikuun lopulla otetuissa Planet Labsin satelliittikuvissa näkyy kuin näkyykin useita Iskander-ohjusjärjestelmiä. Yhden Iskanderin ohjus on jopa pystyasennossa kuvissa.

Louhoksella paloi lauantaina. NASA (FIRMS)

Maastopalojen seurantaan suunniteltu NASA:n FIRMS-satelliittijärjestelmä paljastaa puolestaan (yllä), että paikalla oli lauantaina suuria tulipaloja.

Sunnuntaina otetuissa kuvissa näkyy taas sammuneiden palojen jälkiä ja ainakin yksi Iskander-järjestelmä puuttuu. Kuvissa näkyy myös kraatteri, jota huhtikuun kuvissa ei ole.

Kuvia analysoinut tutkiva toimittaja Mark Krutov muistuttaa X-palvelun ketjussaan, että vastaavia palojälkiä voisi teoriassa syntyä ohjusten laukaisujen sytyttämistä ruohikkopaloista. Tämä on kuitenkin epätodennäköinen selitys, koska Ukraina ei ole raportoinut Iskander-iskuja tuona aikana.

Kaiken perusteella näyttää siis todennäköiseltä, että Ukraina onnistui iskemään arvokkaita asejärjestelmiä vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)