Asevoimien henkilöstöä rokotuskeskuksessa Luoteis-Englannissa. LEHTIKUVA / AFP Peter Byrne

Joka kymmenes rokotettu, tartunnat jyrkässä laskussa Britanniassa

Koronavirukseen on menehtynyt eri puolilla maata jo yli 100 000 henkilöä.

Koronavirusepidemian kiihtyminen loppuvuodesta on nostanut tautiin menehtyneiden määrän Britanniassa korkeimmalle tasolleen sitten viime vuoden huhtikuun.

Koronakuolemia on vahvistettu viikon aikana lähes 7800 ja koko epidemian aikana noin 104 000 kappaletta. Menehtyneistä lähes kolme neljäsosaa on ollut yli 75-vuotiaita.

Laajamittaisten rokotusten eteneminen on luonut toivoa epidemian kuihtumisesta lähikuukausien aikana. Myyntiluvan saaneiden koronarokotteiden on arvioitu tehoavan myös nopeasti leviäviä virusmuunnoksia vastaan.

Britanniassa on tuoreimpien tietojen mukaan rokotettu jo yli 10,4 prosenttia väestöstä. Tahdissa saavutettiin uusi ennätys viime perjantaina, jolloin rokotteen sai 480 000 ihmistä vuorokauden aikana.

Pääministeri Boris Johnsonin hallitus on ilmoittanut tavoitteekseen 15 miljoonan annoksen antamisen helmikuun 15. päivään mennessä, jos rokotteiden saatavuudessa ei ilmaannu uusia ongelmia. BBC:n mukaan osassa maata jo yli 80 prosenttia yli 80-vuotiasta on saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

Asiantuntijoiden mukaan koronakuolemista voidaan välttää 90–99 prosenttia, kun yli 50-vuotiaat saadaan rokotettua kevään edetessä.

Uusien infektioiden määrä nousi Britanniassa jyrkästi joulukuun aikana ja oli huipussaan tammikuun 8. päivänä, jolloin Covid-19-tapauksia vahvistettiin yli 68 000 kappaletta. Epidemia vaikuttaa rauhoittuneen hallituksen päättämien tiukkojen rajoitustoimien seurauksena, sillä viime päivinä infektioita on todettu alimmillaan vain hieman yli 20 000 kappaletta.

Laajamittaisten rokotusten odotetaan tukahduttavan epidemian lähes nolliin kesään mennessä. Yhdysvalloissa näin on arvioitu tapahtuvan ehkä jo huhtikuun jälkeen.

Uudet Covid-19-tapaukset Britanniassa viikon keskiarvolla mitattuna. / worldometers.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt