Verkkouutiset

Kotitalouksien poistotekstiiliä Pohjois-Euroopan ensimmäisellä poistotekstiiliä laajamittaisesti kierrätyskuiduksi jalostavalla kiertotalouslaitoksella Paimiossa 2. marraskuuta 2021. Toimijoina laitoksella ovat Rester Oy ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Tuotantolaitoksen pilottivaiheen käsittelylinjastolla jalostetaan poistotekstiiliä mekaanisesti kierrätyskuiduiksi, joita voidaan käyttää erilaisten tuotteiden raaka-aineina. LEHTIKUVA/RONI LEHTI

EU-päätös vesitti poistotekstiilin jalostuslaitoksen rakentamisen

Vuodessa 20 000 tonnia poistotekstiiliä käsittelevää laitosta ei tule.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on päättänyt luopua Turkuun suunnitellusta 20 000 tonnin kapasiteettiin yltävästä poistotekstiilin jalostuslaitoksesta. Yhtiön mukaan investoinnille ei näköpiirissä olevassa toimintaympäristössä ole toiminnallisia tai taloudellisia edellytyksiä.

Kahdeksantoista lounaissuomalaisen kunnan yhteisen jätehuoltoyhtiön yhtiökokous päätti asiasta tiistaisessa kokouksessaan yhtiön hallituksen esityksen mukaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Lopullista päätöksentekoa laitosinvestoinnista on jouduttu siirtämään, sillä EU:n päätökset poistotekstiilistä ja jätepuitedirektiivin muutoksesta ovat toistuvasti siirtyneet. Uusi jätepuitedirektiivi on vihdoin valmistumassa, ja sen myötä astuu voimaan poistotekstiilin harmonisoitu tuottajavastuu. Se siirtää tuottajille vastuun poistotekstiilin uudelleenkäytöstä, kierrätyksestä ja kustannuksista, mikä vie edellytykset LSJH:n suunnittelemalta täyden mittakaavan jalostuslaitokselta, kertoo LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä tiedotteessa.

LSJH toteutti Paimioon poistotekstiilin kuidunavaukseen keskittyneen pilottilaitoksen, joka aloitti toimintansa syksyllä 2021. Tuolloin tavoitteena oli rakentaa täyden mittakaavan jalostuslaitos Turun Topinpuiston alueelle jo kuluvan vuosikymmen puolivälissä.

Toimintaympäristö muuttui kuitenkin EU:n tekstiilistrategian ja jätepuitedirektiivin ympärillä käydyn keskustelun myötä nopeasti epävarmaksi.

– Paimion pilot-linjasto antoi meille hyvää osaamista, mutta vajaa vuosi sitten luovuimme luontevan tilaisuuden tullen pilotista ja päätimme toistaiseksi keskittyä poistotekstiilin keräykseen ja lajitteluun, vaikka isomman mittakaavan jalostuslaitoksen valmistelua vielä jatkoimmekin, LSJH:n kehitysjohtaja Teemu Jutila sanoo.

– Vuodessa 20 000 tonnia poistotekstiiliä käsittelevän laitoksen rakentaminen olisi kuitenkin edellyttänyt varmuutta toimintaedellytyksistä ja myös raaka-aineen saatavuudesta. Poistotekstiilin erilliskeräys alkoi vuonna 2023 ja myös keräysmäärät ovat jääneet kauas laitoksen tarpeista, Jutila jatkaa.

Business Finland myönsi LSJH:lle 5,2 miljoonan euron investointiavustuksen laitoksen toteuttamiseen, mutta myös investoinnin alkuperäiset kustannukset ehtivät suunnitteluaikana lähes kaksinkertaistua alkuperäisistä.

Toimitusjohtaja Heikkilän mukaan LSJH neuvotteli tuloksetta 25 mahdollisen kumppanin kanssa hankkeen toteuttamiseksi yhdessä. Lopullinen isku oli kuitenkin EU:n jätepuitedirektiivi, joka toteutuneessa muodossaan vei taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset investoinnilta.

– Nyt jatkamme poistotekstiilin valtakunnallista keräys- ja lajittelupalvelua suomalaisille jätelaitoksille ainakin tämän vuoden loppuun asti. Vuoden vaihteen jälkeisen toiminnan edellytyksiä arvioidaan parhaillaan, Heikkilä toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)