Verkkouutiset

Johtava asiantuntija murtaa myyttejä koronan kesästä

Harvardin professorin mukaan lapset välittänevät virusta kuten aikuiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Harvardin yliopiston epidemiologian professori Marc Lipsitchin mukaan ei ole järkevää odottaa, että koronavirus katoaa lämpimämmän sään eli kesän myötä. Tämä toiveajattelu on elänyt, koska 2003 SARS-viruksellekin sanotaan käyneen niin.

– Lyhyt vastaus on, että samalla kun voimme odottaa kohtalaista takapakkia SARS-CoV-2:n tarttuvuudessa lämpimämmän ja kosteamman sään ja ehkä koulujen sulkemisen myötä pohjoisella pallonpuoliskolla, ei ole järkeenkäypää odottaa tuon laskemisen yksinään pienentämään tarttumista tarpeeksi, jotta se tekisi ison loven, Mark Lipsitch kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän käy läpi myyttejä, jotka eivät pidä paikkaansa:

* ”SARS hävisi 2003 itsestään kun sää lämpeni.”
– Todellisuudessa viruksen tappoivat ”äärimmäisen tehokkaat” terveysviranomaisten toimet Kiinan kaupungeissa ja muualla.

* ”Koronan ’tavalliset flunssat’ ovat kausiluontoisia, vähän tarttuvia kesällä, joten niin on tämäkin.”
– Muita koronaviruksia ei pysty vertaamaan tähän tiedon puuttuessa. Kausiluontoiset käyttäytyvät tosin kuin uudet virukset. Hengitystie-elinten virukset tulevat talvella, koska on kylmempää ja kuivempaa, ihmiset ovat enemmän sisällä ja tiiviimmin toistensa lähellä – erityisesti kouluissa, keskivertoihmisen immuunijärjestelmä voi talvella olla huonompi kuin kesällä, ja kausiluontoisuus eksponentiaalisuden kanssa saa aikaan epidemian tyypillisesti samaan vuodenaikaan.

Uudetkin kausiluontoiset taudit voivat tulla mihin vuodenaikaan tahansa, professori varoittaa. Virusten etuna tällöin on, ettei niille ole immuniteettia.

Professori Marc Lipsitchin yhteenvedon mukaan korona voi käyttäytyä kuten sukulaisviruksensa, jotka tarttuvat hieman tehokkaammin talviaikaan, joskaan mekanismeja ei tunneta. Eron voi kuitenkin odottaa olevan vaatimaton eikä itsessään tarpeeksi pysäyttämään virusta.

– Odotamme SARS-CoV-2: (koronan) ihmiselle uutena viruksena kohtaavan vähemmän immuniteettia ja siten leviävän vaivattomammin myös talviajan ulkopuolella.

Professorin mukaan olisi tehokkaiden toimien kannalta kiireellistä selvittää, ovatko lapset merkittäviä taudin välittäjiä. Tällöin koulujen sulkeminen auttaisi. Hänen mukaansa todennäköistä on, että lapset välittävät virusta kuten aikuiset, mutta tietoa asiasta ei ole tarpeeksi.

https://twitter.com/eppe/status/1264159534316126210

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)