Al Shabaab -järjestö on aiheuttanut paljon tuhoa Somaliassa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mohamed Abdiwahab

Jihadistit kampanjoivat luonnon puolesta. Mitä ihmettä?

Al Shabaab on herättänyt huomiota muovipussipolitiikallaan.

Muun muassa somalialainen al Shabaab -terroristijärjestö on päässyt otsikoihin kiellettyään kertakäyttöisten muovipussien käytön hallitsemillaan alueilla. Asiasta uutisoi The Independent.

Aiemmin jihadistiliikkeet ovat uskonnollisten sääntöjen nojalla kieltäneet esimerkiksi tupakoinnin ja jalkapallon seuraamisen. Nyt arvioidaan kuitenkin olevan kyse jostain aivan muusta.

Al Shabaabin muovipussipolitiikka on asiantuntijoiden mukaan esimerkki siitä, kuinka luodaan kuvaa toimivasta hallinnosta. Tämä auttaa vetoamaan potentiaalisiin jäseniin esimerkiksi Somalian slummeissa ja Kenian pakolaisleireillä.

Terroristijohtaja Osama bin Laden oli aikanaan piilopaikassaan Abbottabadissa syvästi huolissaan ilmastomuutoksesta ja syytti länttä maapallon voimavarojen haaskaamisesta. bin Ladenin mielestä muslimien olisi tullut valmistautua ilmastonmuutokseen Sharia-kelpoisella kehitysjärjestöllä ”riittämättömien perinteisten apupyrkimysten” lisäksi.

Terroristiryhmät ovat nykyään taitavia omaksumaan teemoja, jotka vetävät puoleensa länsimaista yleisöä. Paikallisten ja kansainvälisten terroristiryhmien toimintatavat muuttuvat asiantuntijoiden mukaan lakkaamatta saavuttaakseen uusia yleisöjä.

Internet ja sosiaalinen media ovat jo muuttaneet toimintatapoja pysyvästi. Esimerkiksi Isis saavutti nopeasti laajan yleisön ja rekrytoi ympäri maailmaa internetissä levinneiden videoidensa ansiosta.

 

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt