JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. LEHTIKUVA/ONNI OJALA

JHL sanoo Päijät-Hämeen hanketta perustuslain vastaiseksi

JHL on huolestunut Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän suunnitelmista järjestää sote-palvelunsa yksityisen yrityksen kanssa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL huomauttaa, että eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi selvästi viime vuonna, että sote-palveluiden on oltava riittäviä. Linjaus on voimassa, vaikka soteuudistus kaatuikin viime hallituskaudella. Perustuslain 19 ja 22 pykälien mukaan julkisen sektorin on turvattava kansalaisten peruspalvelut riittävästi, yhdenvertaisesti ja kaikille.

– Miten peruspalvelut ja perustuslain toteutuminen turvataan, jos yksityinen omistaa enemmistön uudesta yhtiöstä? Yhtiön toimintalogiikkana on tehdä voittoa eivätkä lainsäädännön velvoitteet koske yhtiötä. Päijät-Hämeen suunnitelmissa yksityisen määräävä asema tekee julkisen palvelun kilpailuttamisen mahdottomaksi, koska järjestäjänä olisi vain yksi taho, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine (sd.).

Päijät-Häme suunnittelee myös sosiaalihuollon osittaista ulkoistamista. Niemi-Laineen mukaan se on kuitenkin perustuslain vastaista, koska sosiaalihuollon hallinnolliset päätökset on tehtävä viranomaispäätöksinä. Julkista hallintotehtävää ei voi siirtää yksityiselle.

– Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän päättäjillä ja omistajakunnilla ei ole mitään tehtävissä sen jälkeen, kun yksityinen ottaa osakeyhtiössä enemmistöosakkuuden haltuunsa. Päijät-Hämeen päättäjien on syytä keskeyttää osakeyhtiön valmistelu ja kehittää kuntayhtymän toimintaa omana toimintana. Omissa käsissä talous ja palvelut ovat omissa käsissä. Meri-Lapissa Mehiläinen on jo lähtenyt uudelleen organisoimaan toimintoja, vaikka päättäjille luvattiin ulkoistamisen yhteydessä, että palvelut alueella säilyvät, Päivi Niemi-Laine sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt