Japanin rannikkovartiosto saattaa pohjoiskorealaista alusta satamaan. LEHTIKUVA/AFP PHOTO

Japaniin huuhtoutunut 76 pohjoiskorealaista aavelaivaa – ”ovatko he vakoojia?”

Japanin länsirannikolle ajelehtivat kalastusalukset aiheuttavat huolta paikallisten keskuudessa.

Japanin länsirannikolle on ajelehtinut tänä vuonna yhteensä 76 kalastusalusta, joiden uskotaan tulleen Pohjois-Koreasta. Pelkästään marraskuussa rannikolle huuhtoutui 28 alusta, kertoo The New York Times.

Niin sanottuja aavelaivoja on saapunut Japaniin jo vuosien ajan. Yleensä veneet ovat olleet joko tyhjiä tai niissä on ollut useita ruumiita.

Viimeisen kahden viikon aikana ainakin seitsemän veneen kerrotaan saapuneen Akitan prefektuurin rannoille. Veneistä on löydetty esineitä, joissa on Pohjois-Koreaan viittaavia merkkejä ja kirjoitusta.

Yhdessä veneessä, joka saapui Yurihonjōn satamakaupunkiin, oli kahdeksan elossa olevaa miehistön jäsentä. Miehet on siirretty vastaanottokeskukseen. Japanin maahanmuuttoviraston mukaan miehet palautetaan Pohjois-Koreaan.

Japaniin on saapunut tänä vuonna yhteensä 18 pohjoiskorealaista kalastajaa tai merimiestä, jotka on otettu viranomaisten huostaan.

Korean niemimaan tilanne on jännittynyt Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelmien vuoksi. Lukuisten aavelaivojen saapumisen myötä monet japanilaiset epäilevät pohjoiskorealaisten kalastajien motiiveja.

– En tiedä, pakenivatko he, vai ajelehtivatko he tänne vahingossa, sanoo Yurihonjōn kaupungissa asuva Kazuko Komatsu.

Paikalliset asukkaat ovat peloissaan, koska Pohjois-Korean hallinto kaappasi 1970- ja 1980-luvuilla Japanin kansalaisia.

Akitassa ilmestyvä Sakigake Shimpo -lehden otsikossa kysyttiin viime kuussa, ”ovatko he vakoojia?”

Pohjoiskorealaisten aavelaivojen miehistöt ovat kertoneen japanilaisille viranomaisille joutuneensa myrskyn silmään ja ajelehtineen Japaniin teknisten ongelmien vuoksi.

Japanin maahanmuuttoviranomaisten mukaan Yurihonjōōn saapuneet pohjoiskorealaiset eivät ole vakoojia.

Seigakuin yliopiston valtiotieteiden professori Satoru Miyamoto on samoilla linjoilla. Hän ei usko, että Japaniin saapuvat pohjoiskorealaiskalastajat ovat vakoojia.

– Vakoojat tulisivat paremmilla laivoilla, Miyamoto toteaa.

– Aavelaivojen miehistöt ovat todennäköisesti lisätuloja etsiviä kalastajia ja maanviljelijöitä. Monet ovat kokemattomia merimiehiä ja joutuivat pulaan, kun vanhat ja puiset alukset joutuivat voimakkaiden merivirtojen riepoteltaviksi.

Kalastus on Pohjois-Korealle erittäin tärkeä elinkeino. Asiantuntijoiden mukaan ruoan vähyys Pohjois-Koreassa on saattanut aiheuttaa pohjoiskorealaiskalastajien päätymisiä Japanin rannoille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt