Verkkouutiset

Italia kurjistuu – monella ei riitä raha ruokaan ja lämmitykseen

Viisi vuotta jatkunut talouskriisi ajaa italialaisia yhä tiukemmalle. Joka kolmatta italialaista uhkaa köyhyys tai syrjäytyminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Italian tilastolaitos Istat esitteli maanantaina synkentyneitä lukuja maan kansalaisten taloudellisesta tilasta. Lähes joka kolmatta (29,9 %) maassa vakituisesta asuvista uhkaa EU:n määritelmien mukainen köyhyys tai syrjäytyminen viime vuoden lukujen mukaan.

Tässä on lisäystä lähes kaksi prosenttia vuoteen 2011 verrattuna ja se on yli viisi prosenttia korkeampi kuin EU-maiden keskiarvo. Etelä-Italiassa köyhyys- ja syrjäytymisuhassa on peräti 48 prosenttia väestöstä.

Myös vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa olevien määrä on kasvanut. Viime vuonna heitä oli 14,5 prosenttia Italiassa asuvista. Luvussa on nousua 3,3 prosenttiyksikköä vuodesta 2011.

Yli puolella italialaisista ei ole varaa viikon lomaan ja viidennes ei pysty lämmittämään asuntoaan riittävästi. Yli 42 prosenttia ei pystyisi maksamaan yht’äkkiä tulevaa 800 euron menoerää. Lähes 17 prosenttia ei saa päivittäin riittävän proteiinipitoista ateriaa. Vuonna 2011 tällaisia henkilöitä oli 12,4 prosenttia väestöstä.

Italian presidentti Giorgio Napolitano varoitti maanantaina talouslaman sosiaalisista ja yhteiskunnallisista seurauksista ja muistutti puolueita, ettei niitä pidä kärjistää. Tällä hän viittasi muun muassa puoluejohtaja Silvio Berlusconin lausuntoihin saamastaan veropetostuomiosta.

– Kärjistäminen ei hyödytä ketään ja se voi olla vaarallista demokratialle, presidentti sanoi.

Italiassa on lakkoiltu ja mellakoitu kaduilla ahkerasti tänä syksynä ja joulukuussa lähes joka päivä. Maanantaina rähistiin Milanossa opiskelijoiden osoittaessa mieltään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)