Raqqa valtauksen jälkeen. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Bulent Kilic

ISIS:n vierastaistelijat pakenivat 6 kilometrin valtavassa saattueessa

Yhdysvaltain johtamalle kansainväliselle koalitiolle vakuutettiin, että vierastaistelijoiden ei annettaisi lähteä Raqqasta.

Usean Isisin vierastaistelijan kerrotaan paenneen Pohjois-Syyriassa sijaitsevasta Raqqan kaupungista kansainvälisen koalition nenän edestä. Jihadistit pitivät kaupunkia päämajanaan, kunnes se vallattiin lokakuun puolivälissä.

250 Isis-jihadistin annettiin paeta perheineen Raqqasta ennen kaupungin valtausta kuuden kilometrin mittaisessa evakuointisaattueessa, joka koostui lähes 4 000 henkilöstä, kertoo uutissivusto Daily Mail.

Silminnäkijöiden mukaan saattueen mukana lähti myös suuri joukko vierastaistelijoita, joiden sanotaan suunnanneen eri puolille Syyriaa ja Turkkiin. Osa vierastaistelijoista saattaa olla matkalla Eurooppaan.

Daily Mailin mukaan vierastaistelijoiden pako onnistui, vaikka Yhdysvaltain johtamalle kansainväliselle koalitiolle vakuutettiin, että heidän ei annettaisi lähteä.

Evakuointisaattueesta sovittiin kurdijoukkojen säästämiseksi. Lähinnä kurdeista koostuvat SDF-joukot taistelivat jihadisteja vastaan Raqqassa. Ilman evakuointisuunnitelmaa taisteluita olisi käyty viimeiseen mieheen.

Paikalliset johtajat neuvottelivat aselevon ja evakuointisuunnitelman. Koalition upseeri oli paikalla neuvotteluissa, mutta ei osallistunut niihin aktiivisesti.

Saattueen kerrotaan lähteneen liikkeelle 12. lokakuuta. Evakuointisopimus asetti Yhdysvallat noloon asemaan, koska se oli todennut aiemmin, ettei Isis-taistelijoiden sallita lähteä.
Koalitio hyväksyi vastentahtoisesti Isis-jihadistien pois päästämisen siviiliuhrien välttämiseksi.

Erään kuljettajan mukaan saattueen mukana pakeni ”suuri joukko” Isisin vierastaistelijoita. Toisen kuljettajan mukaan osa vierastaistelijoista oli naisia.

Isis on ajettu ahtaalle, ja sillä on hallussaan enää muutamia pieniä alueita Syyrian ja Irakin maaseudulla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt