Suomen koronatilanne on nopeasti ja rajusti synkistynyt. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

IS: Ylilääkärit varoittavat koronavalheiden leviämisestä somessa

Sosiaalisessa mediassa kiertää väärää tietoa koronaviruksesta levittävä kampanja.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvinen pitävät sosiaalisessa mediassa kiertävää koronavirukseen liittyvää disinformaatiokampanjaa vastuuttomana.

Väärää ja kyseenalaista tietoa koronasta levittävä kampanja kyseenalaistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n viralliset suositukset, joiden mukaan oireita saatuaan pitää mennä koronatestiin ja pysyä muuten kotona, pitää riittävä (1–2 metriä) turvaväli muihin, pestä käsiä ahkeraan ja yskiä ja aivastaa hihaan, käyttää kasvomaskia sekä ladata Koronavilkku-sovellus puhelimeen.

Disinformaatiokampanjassa muun muassa vähätellään kasvomaskien hyötyä ja todetaan, ettei niiden käytöstä ole kliinisesti tutkittua hyötyä. Lisäksi somekampanja kehottaa pysymään positiivisena ja ”välttämään median ja päättäjien pelottelukampanjoita” sekä tapaamaan ystäviä ja vielä halaamaan tavattaessa.

– Ainahan somessa pyörii salaliittoteorioita, mutta on vaarallista ja huolestuttavaa, että tällaista levitetään. Ihmettelen, miksi tällainen on saanut alkunsa, Korpelainen sanoo Ilta-Sanomille.

– Vaarallista. Katson tuollaisen levittämistä ihmetellen ja hämmästellen. Tuollainen on vähän kuin omien ampumista sodassa. Tulee lisää sairastumisia, kuolemia, työttömyyttä ja taloudellista kurjuutta, jos riittävän iso porukka lähtee tuollaiseen mukaan, Järvinen toteaa.

Järvisen mukaan on ”aika paljon näyttöä” siitä, että kun ihmiset tapaavat ja ovat lähikontaktissa, tartuntoja tulee.

– Virus tarttuu ihmisestä toiseen. Ainoa keino ehkäistä virusta leviämästä on, että ei tavata toisia. Vain siten tartuntojen määrä saadaan alas, Järvinen sanoo.

Korpelainen korostaa, että pandemiasta on kertynyt koko ajan uutta tärkeää tietoa.

– Itse viruksesta tiedetään koko ajan enemmän, samoin epidemian leviämisestä. Se on hyvin vakavasti otettava tauti niin kuin on nähty, ja mitoitukset ovat sen mukaisia, Korpelainen sanoo.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt