Venäläinen Sputnik V -rokote. LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

IS: Venäjän kanssa ei ole aloitettu Sputnik-neuvotteluja

Ulkoministeriö pohtii edelleen, miten asiassa pitäisi edetä.

Ulkoministeriö (UM) ei ole aloittanut neuvotteluja Venäjän kanssa siitä, että Suomi hankkisi venäläisvalmisteisia Sputnik-rokotteita, kertoo Ilta-Sanomat. UM vastaa harkitsee asiaa, sanoo UM:n terveydestä ja hyvinvoinnista vastaava temaattinen suurlähettiläs Päivi Sillanaukee.

– Ei ole vielä käynnistetty mitään konkreettisia toimia. On mietinnässä, miten tässä edetään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on runsas viikko sitten kirjeitse ehdottanut ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.), että UM aloittaisi Sputnik-neuvottelut. Kiuru paljasti asian torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun kansanedustaja Harry Harkimo (liik.) kysyi, aikooko Suomi hankkia venäläisiä rokotteita.

Kiuru vastasi, että UM suunnittelee asiaa. UM:n Sillanaukee on kuitenkin vielä varovainen.

– Mistään asioista ei ole neuvoteltu venäläisten kanssa. Pitää katsoa ensin, mikä on tarkoituksenmukaisin tapa edetä asiassa, Sillanaukee kertoo.

Euroopan lääkevirasto EMA ei ole vielä antanut myyntilupaa Sputnikille. Se saattaa myöntää luvan kesäkuussa.

Slovakia on jo tilannut ja saanut Sputnik-rokotteita Venäjältä. Dennikn-lehden mukaan toimitettu tavara ei kuitenkaan vastannut sitä, mitä oli tilattu. Slovakian lääkevalvojan mukaan rokotteet eivät olleet samanlaisia kuin se, jota on kuvattu lääketieteellisessä Lancet-julkaisussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt