Suomen pääasiallisena koronarokotteena ovat BionTech-Pfizerin rokotteet. LEHTIKUVA / AFP Brendan Smialowski

IS: Tätä uusi rokotusjärjestys tarkoittaisi, HUSille 60 prosentin lisäys

Myös Varsinais-Suomi ja Etelä-Karjala hyötyisivät uudesta painotuksesta.

Jos rokotteita alettaisiin jakaa alueellisesti siten, että väkimäärän ohella otettaisiin huomioon myös alueen koronatilanne, tulisivat siitä hyötymään sairaanhoitopiireistä eniten Helsingin ja Uudenmaan HUS ja Varsinais-Suomi, Ilta-Sanomat uutisoi.

Helsinkiin rokotteita tulisi Ilta-Sanomien uuden painotuksen perusteella 1,6-kertainen ja Varsinais-Suomeen 1,36-kertainen määrä rokotteita. Myös Etelä-Karjalaan rokotteita saataisiin aiempaa noin viidennes enemmän, eli 1,21-kertainen määrä.

Isossa osassa muita sairaanhoitopiirejä rokotteiden määrät kuitenkin putoaisivat samaan aikaan noin puoleen aiemmasta.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on suositellut, että rokotteet jaettaisiin alueille jatkossa kolmen eri perusteen mukaan. Yksi niistä olisi väkiluku, toinen koronavirustartuntojen määrä suhteessa kaikkien tartuntojen määrään ja kolmas sairaalapotilaiden määrä suhteutettuna kaikkiin sairaalapotilaisiin. Määrällisesti jokaisessa osa sisältäisi yhtä paljon rokotteita.

Rokotteiden eri määrä vaihtelisi alueilla epidemiatilanteen mukaan.

– Jos jokin alue saa rokotetta paljon ja onnistuu painamaan epidemiatilanteen alas, alue saisi jatkossa vähemmän rokotetta. Vastaavasti jos jossain epidemiatilanne pahenee, sinne menisi suurempi toimitus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa THL:ssä tekevä erikoistutkija Simopekka Vänskä sanoo.

THL:n pitää vielä arvioida Krarin esitys, minkä jälkeen se etenee STM:ään ja sieltä mahdollisesti valtioneuvostoon. Prosessiin voi kulua aikaa 1 –2 kuukautta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt