Verkkouutiset

IS: Suomalaisia sotilasaseita Libyan taistelijoilla – katso kuvat

Asiantuntija epäilee, että vientiin alun perin tarkoitettu rynnäkkökivääri on ollut varastossa ja päätynyt sitten hallitusta vastustavan vapautusarmeijan käsiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sotilasasiantuntija Arto Pulkki kertoo Twitterissä, että suomalaisia sotilasaseita olisi käytössä Libyassa. Hän on julkaissut aseista kuvia (alla).

Kyseessä on Pulkin mukaan hyvin todennäköisesti harvinaisella muoviperällä varustettu Valmet M62 M/P -rynnäkkökivääri. Yksityiskohtien perusteella hän arvioi, että aseet on valmistettu 1970-luvun alkupuolella ja tarkoitettu vientiin.

Pulkki kertoo Ilta-Sanomille, että vuonna 2011 kuvatussa uutisfilmissä näkyi ainakin yksi ase, joka näytti olevan Suomessa valmistettu M62- tai M76 -rynnäkkökivääri. Filmi on kuvattu Libyan ja Tunisian rajalla. Hän jatkaa, että syksyllä 2015 Zuwaran alueen järjestysjoukkojen käytössä näkyi olevan toinen ase, joka oli lähes varmasti suomalainen rynnäkkökivääri. Pulkki ei kuitenkaan voinut sanoa aseen tarkkaa mallia kuvakulman takia.

Pulkki jatkaa, että viime viikolla Tripolin laittomille asemarkkinoilla tuli myyntiin ase, josta on vihdoin kuvien perusteella mahdollista sanoa tarkka malli, eli Valmet M62 -rynnäkkökivääri. Hänen mukaansa kyseessä on selvästi samanlainen ase kuin Zuwarassa.

Ilta-Sanomat nostaa esiin kysymyksen siitä, onko suomalaisia puolustustarvikkeita mahdollisesti viety Lähi-idän kriisialueille tai onko niitä päätynyt jopa terroristijärjestöjen käsiin. Pulkki kertoo, ettei ole aikaisemmin ollut tietoinen suomalaisista aseista Libyassa. Hänen mukaansa puolustusmateriaalin vientiä Suomesta ylipäänsä säännellään tiukasti. Hän ei pidä kuitenkaan mahdottomana sitä, että yksittäisiä aseita olisi saattanut joutua konfliktialueille laittoman asekaupan seurauksena.

Pulkki arvioi Libyan aseista otetuista lähikuvista, että suomalainen rynnäkkökivääri on hyvässä kunnossa. Suomalainen hihnakin on säilynyt. Hän epäilee, että aseet ovat mahdollisesti olleet varastoituna. Hän huomauttaa, että Suomella oli 1970- ja 80-luvuilla pyrkimystä talousyhteistyöhön Libyan kanssa.

– Kun Libyan tilanne muuttui ja valtion järjestys romahti, aseet ovat voineet joutua varastosta Libyan hallitusta vastustavien kapinallisten tai niin sanotun vapautusarmeijan joukkojen käsin, hän toteaa haastattelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)