Tuhotun matkustajakoneen osia Teheranin lähellä tammikuun 8. päivänä. LEHTIKUVA / AFP

Iran myönsi: Matkustajakone ammuttiin ilman lupaa, 176 kuoli

Siviilikoneen tuho johtui raportin mukaan ilmapuolustuksen virheistä.

Iranin siviili-ilmailujärjestön julkistama raportti syyttää maan ilmapuolustusta lukuisista virheistä, jotka johtivat Ukraine International Airlinesin lennon 752 alasampumiseen 8. tammikuuta.

176 ihmistä kuoli koneen maahansyöksyssä.

Raportin mukaan Tor-M1-ohjuspatteri ei ollut kalibroinut järjestelmiään siirryttyään uuteen sijaintiin. Yksiköt oli asetettu korkeaan hälytystilaan, sillä Iran pelkäsi Yhdysvaltojen tai Israelin kostavan Iranin aiemman ohjushyökkäyksen.

Virheen vuoksi matkustajakoneen sijaintiin tuli 107 asteen virhe, mikä sai sen vaikuttamaan mahdollisesti vihollisen kohteelta. Ohjuspatterin miehistö ei ilmoittanut havaintoaan asianmukaisesti ylemmälle taholle. Ilmatorjuntaohjus ammuttiin ilman lupaa.

– Menettelyohjeiden mukaan laukaisulupaa ei ole, jos yksikkö ei saa tulikäskyä koordinaatiokeskukselta, raportissa todetaan the Guardian -lehden mukaan.

Matkustajakone oli tuolloin tavanomaisella korkeudella ja oikealla reitillä. Transponderin signaalit toimivat normaalisti.

Kahden ilmatorjuntaohjuksen vaurioittama matkustajakone syöksyi kello 02.48 Teheranin Khalajabadissa sijaitsevan leikkipuiston tuntumaan. Osat levisivät laajalle alueelle.

Iran väitti aluksi Boeing 737-800 -lentokoneen pudonneen teknisen vian vuoksi. Kaksi päivää myöhemmin presidentti Hassan Rouhani myönsi, että tapauksessa oli kyse ”anteeksiantamattomasta virheestä”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt