Pekka Lundmark. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Ilmoitetut työtaistelutoimet täysin ylimitoitettuja”

Työrauhalainsäädäntö tulisi EK:n hallituksen puheenjohtajan mielestä uudistaa kilpailijamaiden tasolle.

Elinkeinoelämän Keskusliiton hallituksen puheenjohtajan Pekka Lundmarkin mielestä ajankohtaisessa työmarkkinatilanteessa tarvitaan vastuullisuutta eikä kilpailukykyä pidä omin toimin heikentää.

– EK:n nimissä haluan sanoa hyvin selvästi: Kiky-sopimus tehtiin pysyväksi rakenteelliseksi uudistukseksi ja sellaisena me EK:ssa haluamme sen säilyttää, Lundmark painotti EK:n syysseminaarissa keskiviikkona.

Työmarkkinakierroksella EK:n tavoitteena on hänen mukaansa jatkaa kaksi vuotta sitten toteutetun liittokierroksen malliin.

– Viennin avaus määrittelee enimmäiskustannuskaton ja sen puitteissa pyrimme viemään paikallista sopimista eteenpäin liitto liitolta, hän painotti.

Nyt ilmoitetut ja osin käynnissä olevat työtaistelutoimet ovat hänen mukaansa valitettava esimerkki siitä, kuinka suhteettomia tukilakot Suomessa ovat. Vuodelta 1946 peräisin oleva työrauhalainsäädäntö tulisi hänen mielestään uudistaa kilpailijamaiden tasolle.

– Postin työmarkkinaratkaisu on vaikea, mutta ilmoitetut työtaistelutoimet ovat täysin ylimitoitettuja ja aiheuttavat kohtuutonta haittaa viennille ja liikenteelle. Postin rakennemuutosta ei ratkaista lakkoilemalla ja vetoan myös valtio-omistajaan, ettei se omilla toimillaan vaikeuta jo valmiiksi haastavaa tilannetta, Lundmark totesi.

Lundmark on myös energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt