X
SULJE MAINOS
Maria Ohisalo. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

IL: Vihreät valmis keskustelemaan eläkeputken poistosta

Puoluejohtaja Maria Ohisalo pitää hyvänä, että rahaministeriö puhuu eläkeputken poistamisesta ja työssä jaksamisesta.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ei tyrmää valtiovarainministeriön virkamiesjohdon julkistamaa työllisyyspakettia.

– Itse ajattelen niin, että on tärkeää, että VM tuotti työllisyyspaketin. Tämä oli virkahenkilön näkemys. Nyt alkaa poliittinen keskustelu, Maria Ohisalo sanoo Iltalehdelle.

Vihreiden työllisyyskeinoja olisi isovanhempien oikeus saada kotihoidontukea lastenlasten hoitamiseen. Lisäksi vihreät asettaisi tavoitteeksi 80 000 uuden työperäisen maahanmuuttajan saamisen Suomeen.

Vihreät on myös valmis harkitsemaan eläkeputken poistoa ja opintotuen tulorajojen nostoa.

– Meillä on iso ongelma siinä, että vuosia on puhuttu kestävyysvajeesta. Väestö alkaa ikääntyä, ja nuoremmissa ikäluokissa tulevia veronmaksajia on vähemmän kuin aiemmin. Vain se, että työllisyysaste saadaan pidettyä korkeana eri ikäluokissa, turvaa hyvinvointivaltion palvelut, Ohisalo sanoo.

Ohisalo kertoo, että vihreät on valmis keskustelemaan eläkeputken poistosta, mutta ei ehdoitta.

– Ei työllisyyspotentiaalilla ole väliä, jos ihmiset ovat loppuun palaneita ja uupuneita. Oli hyvä, että VM puhui yhtä aikaa eläkeputken poistamisesta ja työssä jaksamisesta. Tämä on myös vihreiden näkökulma: voidaanko työelämässä parantaa ihmisten hyvinvointia niin, että vuodet karttuvat ja ihmisten on hyvä olla työpaikalla? Ohisalo kysyy.

Kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtama työryhmä haluaisi tukea opiskelujen aikaista työntekoa tulorajoja nostamalla. Tulorajakeskustelu ei ole Ohisalon mielestä ”yksioikoisen helppo aihe”. Ohisalo suhtautuu kuitenkin varovaisen myönteisesti tulorajan nostamiseen.

– Opiskelijan työ on se opiskelu. Kunhan pidämme tästä jatkossakin kiinni, on tulorajojen nostosta varmasti syytä keskustella.

Hallituksen johtoviisikon jäsen Ohisalo haluaa, että hallitus pääsee tekemään myös konkreettisia päätöksiä työllisyystoimista budjettiriihessään 14. ja 15. syyskuuta.

Ohisalo ihmettelee, miksi VM:n virkamiehet eivät nostaneet raportissaan esille työperäisen maahanmuuton lisäämisen tarvetta, josta ministeriö on aiemmin muistuttanut poliitikkoja.

– Olisi kiva kuulla, minne raportista jäi työperäinen maahanmuutto. Se lisää taloudellista toimeliaisuutta, mitä enemmän on työperäistä maahanmuuttoa, Ohisalo sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt