X
SULJE MAINOS
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

IL: Hoito- ja hoivatyötä tekeville ehdotetaan koronapassia

THL:n pääjohtaja ehdottaa, että koronapassia sovellettaisiin jatkossa hoitohenkilöstön rokotusten todentamiseen.

Nykyinen tartuntatautilaki ei velvoita hoitohenkilökuntaa suojautumaan koronalta rokotteella. Sen sijaan esimerkiksi influenssarokote on jo lain mukaan herkästi sairastuvien ihmisten kanssa työskenteleville henkilöille pakollinen, uutisoi Iltalehti.

Tartuntatautilain mukaan vakaville seurauksille alttiita asiakkaita ja potilaita ovat esimerkiksi vanhukset, vammaiset, syöpäsairaat ja vauvat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan koronarokote pitäisi saada tartuntatautilain rokotelistalle. Sen lisäksi pitäisi pystyä varmistamaan, että hoivatyössä työskentelee vain koronarokotettuja henkilöitä.

THL totesi tämän asian myös hallituksen koronapassia ja maahantulorajoituksia koskevan lakiesityksen lausunnossaan. Nyt aiheesta valmistellaan THL:ssä julkista muistiota.

– Pakkorokotuksia emme kannata, vaan työnantajalla olisi velvoite rokotetun henkilöstön käyttämiseen, Tervahauta sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole asialle toistaiseksi lämmennyt. Siksi hoitajien koronarokotevaatimusta ei ole vielä tullut lakiin, eikä sitä olla edes valmistelemassa STM:ssä. Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan pääsyy siihen, ettei hoitajien rokotevaatimusta nyt valmistella on se, että koronarokotteiden myyntiluvat ovat vielä ehdollisia.

– Riittävän pitkäaikaista seurantaa rokotteista ei ole vielä saatavilla, hän sanoo.

Tervahaudan mukaan tartuntatautilain rokotelistauksen päivittämisen ohella toinen merkittävä seikka potilasturvallisuuden kannalta olisi se, että nykyistä sekavaa lainsäädäntöä selkeytettäisiin. Näin työnantaja voisi varmistaa sen, että vain rokotetut henkilöt työskentelevät haavoittuvien potilaiden kanssa.

THL:n Tervahauta ehdottaa, että lauantaina voimaan tulevaa koronapassia sovellettaisiin jatkossa myös haavoittuvassa asemassa työskentelevän hoitohenkilöstön rokotusten todentamiseen.

– Koronapassia voitaisiin soveltaa vaikka kokeiluluontoisesti tähän, eli työvuoroon pääsisi vain ”vihreällä”, mutta rokottamattomatkin pääsisivät töihin testaamisen kautta, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt