Thunderbirdsin F-16-koneet näytöksessä. U.S. Air Force photo/Senior Master Sgt.Kevin Gruenwald

Hurja liike surmasi taitolentäjän – taju palasi sekunti ennen törmäystä

USA:n ilmavoimien taitolentoryhmän pilotti menehtyi harjoituksissa.

Yhdysvaltojen ilmavoimien maineikkaan Thunderbirds-taitolentoryhmän lentäjä, majuri Stephen Del Bagno sai surmansa huhtikuussa ryhmän harjoituslennolla Nevadassa. Task & Purposen mukaan turman yksityiskohdat ovat nyt selvinneet.

Tutkinnan perusteella lentäjä menetti tajuntansa viideksi sekunniksi vedettyään liki yhdeksän G:n käännöksen osana lentomanööveriään. Del Bagnon kerrotaan palanneen tajuihinsa tasan sekunti ennen kuin hänen lentämänsä F-16-hävittäjäkone iskeytyi maahan. Del Bagno yritti vielä havahduttuaan katkaista koneensa syöksyn, mutta aikaa oli yksinkertaisesti liian vähän.

Del Bagno oli turmatutkinnan mukaan erinomaisessa fyysisessä kunnossa ja tottunut suorittamaan suurien G-voimien lentoliikkeitä. Tässä tapauksessa onnettomuuden syynä oli nopea siirtyminen negatiivisen G-voiman asennosta korkeisiin positiivisiin G-voimiin. Negatiiviset G-voimat pakottavat verenkiertoa jaloista päähän. Positiiviset G-voimat toimivat taas päinvastoin.

Stephen Del Bagno lensi turmaan johtaneella lennolla ensin ylösalaisin ja siirtyi sen jälkeen suorittamaan Split-S:nä tai käänteisenä Immelmannina tunnettua liikettä. Tutkijoiden mukaan turma olisi voitu välttää, mikäli Del Bagno olisi odottanut vain kaksi sekuntia ennen viimeisen liikkeensä aloittamista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt