Verkkouutiset

Huoli ISIS:n ydiniskusta kasvaa ‒ rakentavatko terroristit ydinasetta?

Terroristiryhmä ISISin pelätään pyrkivän varastamaan radioaktiivista materiaalia ja hyödyntävän sitä aseenaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brysselin terrori-iskujen jälkeen Euroopassa on huolestuttu ISISin suunnittelevan iskua ydinvoimalaan. The New York Timesin mukaan pelkona on myös, että terroristijärjestö aikoo rakentaa ydinaseen.

Kun Britannian puolustusministeri Michael Fallonilta kysyttiin, onko olemassa vaara, että ISIS on rakentamassa ydinasetta, vastaus oli selvä: vaara on olemassa, ja sen uhka kasvaa.

Harvardin yliopiston ydinvoimaturvallisuuden asiantuntija Matthew Bunnin mukaan ISISin ideologia ja tavoitteet ovat sellaisia, että se tarvitsee todella voimakkaita aseita niiden toteuttamiseen.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että ISISin kaltainen järjestö kykenisi tuottamaan toimivaa ydinasetta. Sen sijaan on mahdollista, että ISIS pyrkii tekemään pommeja ydinjätteestä tai muusta radioaktiivisesta materiaalista.

Kuitenkin myös riski sille, että ISISin kaltaiset järjestöt onnistuisivat varastamaan saati hyödyntämään ydinvoimaloiden käyttämää materiaalia, on asiantuntijoiden mukaan pieni. Radioaktiiviset jätteet ovat hyvin myrkyllisiä ja aiheuttavat hyvin helposti sairauksia ja kuoleman, jos niitä käsitellään ilman ammattitaitoa ja oikeita välineitä.

Belgiassa ydinvoimaloiden turvatoimia on kiristetty ja erilaisia vaaraskenaarioita tiedostettu erityisesti siksi, että maan ydinvoimalat ovat kokeneet erilaisia uhkia aiemminkin. Kaksi belgialaista ydinvoimalaa on muun muassa kieltänyt pääsyn työntekijöiltään työpaikalleen.

Pelkona on, että terroristit pääsevät sulkemaan yksityiset voimalat, jotka tuottavat energiaa lähes puolen Belgian tarpeisiin. Riskeinä pidetään myös, että terroristit pääsevät räjäyttämään pommin ydinvoimalan sisäpuolella tai heittämään jotakin laitokseen sisälle ulkopuolelta

Aiemmin tänä vuonna hakkerit pääsivät murtautumaan Belgian ydinvoimakeskuksen tietokonejärjestelmään ja sulkemaan sen lyhyeksi ajaksi. Vuonna 2013 kaksi henkilöä onnistui avaamaan tutkimusreaktorin aidan Molin kaupungissa, murtautumaan laboratorioon ja varastamaan sieltä tarvikkeita.

Vuonna 2012 kaksi Doelin ydinvoimalan työntekijää irtisanoutuivat lähteäkseen Syyriaan Jihadistien riveihin. Miehet ovat taistelleet ISISin riveissä muun muassa yhdessä Pariisin terrori-iskuista epäillyn Abdelhamid Abaaoudin kanssa.

Kaikki aiemmat tapahtumat Belgian ydinvoimaloissa nähdään nyt Brysselin iskujen jälkeen aivan uudessa valossa. Tutkijat pyrkivätkin nyt selvittämään kaikki mahdolliset linkit Belgiassa tapahtuneiden ydinvoimalamurtojen ja terroristiryhmien välillä.

Myös Suomen Säteilyturvakeskus on ilmoittanut, että Suomen ydinvoimaloissa noudatetaan tiukennettuja turvallisuustoimenpiteitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)