Thae Yong-ho. Zhang Wei/Voice of America

Huippuloikkari: En saanut potkuja Etelä-Korean tiedustelupalvelulta

Korea-arvoinen loikkari kiistää Pohjois-Korean väitteet ja sanoo työskentelevänsä edelleen tutkijana Etelä-Koreassa.

Huippuloikkari Thae Yong-ho kiistää väitteet, joiden mukaan hän olisi saanut potkut Etelä-Korean tiedustelupalvelun alaisuudessa toimivasta tutkimuslaitoksesta Pohjois-Korean kovan painostuksen seurauksena

Thae kuului aikaisemmin Pohjois-Korean vallan sisäpiiriin. Hän nousi julkisuuteen loikattuaan perheineen Etelä-Koreaan vuonna 2016. Hän työskenteli ennen pakoaan Pohjois-Korean Britannian-apulaissuurlähettiläänä.

Thae työskentelee tällä hetkellä Etelä-Koreassa Institute for National Security Strategy (INSS) -ajatushautomon tutkijana.

Pohjois-Korean valtion uutissivusto Uriminzokkiri kertoi 31. heinäkuuta Thaen menettäneen työnsä. Uutinen julkaistiin puolitoista kuukautta sen jälkeen, kun Pohjois-Korea uhkasi Etelä-Koreaa muun muassa korkean tason tapaamisten perumisella, jos Thaea ei vaienneta.

– Uutisessa todettiin, että en ottanut opikseni menetettyäni työni ja että jatkan Pohjois-Korean vastaisen propagandan levittämistä, Thae toteaa uutissivusto Daily NK:n julkaisemassa kirjoituksessa.

Thaen mukaan Pohjois-Korea on aloittanut valtavan hyökkäyskampanjan Kim Jong-unin hallintoa arvostelevia loikkareita vastaan. Kampanja on kiihtynyt loikkareiden määrän kasvaessa. Loikkareita sanotaan olevan yli 30 000.

– Pohjois-Korea yrittää rikkoa koreoiden yhdentymistä tavoittelevien loikkareiden yhteishengen. Minua vastaan kohdistunut hyökkäys oli kuitenkin erilainen.

Thaen mukaan hyökkäyksen tarkoituksena oli luoda kuva siitä, että Etelä-Korean tiedustelupalvelu olisi erottanut hänet tehtävästään Pohjois-Korean kovien toimien vuoksi.

– Tällä tavalla yritetään pelotella ulkomailla asuvia pohjoiskorealaisia toteamalla, että Pjongjang pystyy ohjailemaan Etelä-Korean toimia ja voi siten erottaa jopa minut tiedustelupalvelun alaisuudessa toimivasta tutkimuslaitoksesta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt