Verkkouutiset

HS: Näin Venäjä loi valtiollisen doping-koneen, joka tuotti mitaleja

Venäjän dopingohjelma aloitettiin jo vuosia ennen Sotšin olympialaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomat on käynyt läpi Venäjän laajamittaisesta dopingin käytöstä tehdyt tutkimukset ja todistusaineiston. Lehden mukaan sähköpostit paljastavat, kuinka Venäjän urheiluministeriö käski ”pelastamaan” dopingista kärynneitä urheilijoita.

Venäjän dopingohjelman keskeisiin henkilöihin lukeutuu Sergei Portugalov, joka työskenteli dopinglääkärinä jo kylmän sodan aikaan Neuvostoliitossa. 1990-luvulla hän oli kehittämässä Suomeen maastohiihdon dopingjärjestelmää, joka paljastui vuoden 2001 Lahden MM-kisojen joukkokäryn yhteydessä.

HS:n mukaan Portugalov palasi sittemmin Venäjälle ja viimeistään vuonna 2011 hänestä oli tullut Venäjän dopingin keskusmies. Tällöin Venäjän urheilujohto päätti myös ammattimaistaan maan huippu-urheilijoiden dopingin käyttöä, joka aiemmin oli perustunut pääosin huijaaviin yksilöihin.

Taustalla oli osin politiikka, sillä Venäjän vuoden 2014 talviolympialaisista haluttiin maassa hyvä tulos. HS:n mukaan presidentti Vladimir Putin halusi osoittaa, että hänen johdollaan Venäjästä on tullut taas suuri ja mahtava.

Portugalov työskenteli virallisesti Venäjän urheiluministeriön tutkimusinstituutin johtajana ja yleisurheiluliiton lääkärinä. Todellisuudessa hän myi dopingia urheilijoille ja auttoi niiden käytössä. Venäläisjuoksija Julia Stepanovan mukaan hänen kohdallaan sopimus oli, että vastineeksi Portugalov sai viisi prosenttia Stepanovan palkintorahoista.

Stepanovin kohdalla Portugalov myös muun muassa peitteli dopingin käyttöä niin, että juoksijan dopingia sisältäneet näytteet merkittiin Venäjällä kansainväliseen tietokantaan puhtaina. Lisäksi Venäjän laajamittaisessa dopingohjelmassa varauduttiin yllätystesteihin muun muassa pakastamalla suuria määriä urheilijoiden virtsaa. Mukana oli myös turvallisuuspoliisi FSB, joka kehitti tavan avata urheilijoiden virtsaa sisältäneet niin sanotut b-näytepullot ilman paljastumista. Tätä oli aiemmin pidetty mahdottomana.

Päätökset näytteiden peukaloimisesta teki HS:n mukaan Venäjän urheiluministeriö, joka kertoi niitä hallinnoivalle laboratoriolle, ketkä positiivisen doping-näytteen antaneista urheilijoista pelastetaan. Kaikkia ei voitu suojella, sillä silloin laboratiorio olisi menettänyt uskottavuutensa kansainvälisten valvojien silmissä.

Venäjä on dopingohjelman paljastumisen seurauksena suljettu ulos Etelä-Koreassa järjestettävistä tämän vuoden talviolympialaisista. Osa venäläisurheilijoista osallistuu kisoihin olympialipun alla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)