Kouluissa valmistaudutaan lähiopetuksen alkamiseen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

HS: Koulujen uudet koronasuositukset jäämässä kosmeettisiksi

Suosituksissa ei ohjeisteta esimerkiksi maskien käytöstä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Opetushallitus ovat julkaisseet uudet suositukset koulutyön järjestämisestä syksyllä, uutisoi Helsingin Sanomat.

Uusissa suosituksissa ei kuitenkaan ole juurikaan uutta verrattuna toukokuussa annettuihin suosituksiin, eikä niissä käsitellä esimerkiksi maskiohjeistusta tai karanteenisäännöksiä. Muutoksia on lähinnä verbimuodoissa, eivätkä harvat lisäykset muuta suositusten päälinjoja.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ei pidä uusia suosituksia tarkempina tai täsmällisempiä, ja toivoo lisäohjeistuksia kuntatasolle.

– Ymmärrän, että ministeriö ei voi antaa tarkkoja ohjeita, koska tilanne on hyvin erilainen Sodankylässä kuin Itäkeskuksessa. Mutta toivoisin velvoittavampaa viestintää kuntatasolle, jossa ohjeet täsmennetään ja annetaan paikallisesti, Luukkainen kommentoi.

Täsmällisten ohjeiden puute tarkoittaa, että sekä kunnille että rehtoreille kasaantuu paljon vastuuta suositusten soveltamisesta.

– Se antaa mahdollisuuden hyödyntää niitä keinoja, joita on paikallisesti käytettävissä, mutta se ottaa huomioon, että olosuhteet ovat paikallisesti hyvinkin vaihtelevat, Luukkainen kertoo.

Uusiin suosituksiin liittyy myös vielä joitakin epäselvyyksiä. Vanhoissa ohjeissa maskien käyttöä ei suositeltu, mutta uusissa suosituksissa kohta on poistettu. Opetusneuvos Heli Nedeströmin mukaan suosituksia voidaan päivittää, kun terveysviranomaiset antavat tarkempia ohjeistuksia maskien käytöstä.

Suomen Rehtorit -yhdistyksen puheenjohtaja Antti Ikosen mukaan maskeissa on omat haasteensa, mutta kieltäytyy spekuloimasta ennen tarkempia asiantuntija-arvioita.

– Siihen, miten kouluissa toimitaan maskien kanssa, tarvitaan terveydenhuollon ja epidemia-asiantuntijoiden näkemykset. Koulu voi toki tuoda mukaan näkemyksensä siitä, miltä mahdolliset maskisuositukset näyttäisivät koulujen silmin katsottuna, Ikonen linjaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt