HS:n aineistona olivat muun muassa käräjäoikeuksien diaaritiedot suurimmasta osasta petoksia koskevista syytteistä vuosilta 2004–2020. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

HS: He ovat Suomen pahimmat petosrikolliset

29-vuotias mies on tehnyt huijannut netissä enemmän kuin kukaan muu Suomessa.

Suomen kymmenen pahinta petostehtailijaa ovat kaikki noin 30-50-vuotiaita miehiää, selviää Helsingin Sanomien  syyteaineiston ja oikeudenkäyntiasiakirjojen perusteella tehdystä selvityksestä.

Aktiivisin sarjapetostelija on HS:n mukaan Helsingissä asuva 29-vuotias ”ennätyspetostelijana” tunnettu mies. Poliisin tietojen mukaan on mahdollista, että hän on tehnyt enemmän petoksia kuin kukaan muu Suomessa. Esimerkiksi vuonna 2016 hän huijasi ihmisiltä yli puoli miljoonaa huijausviestien avulla.

Viestejä lähetettiin muun muassa Tullin ja Postin nimissä. Aikaisemmin mies oli huijannut rahaa myös Huuto.net-sivuston kautta.

Kolmen kärjessä ovat myös ”sarjasyömärinä” tunnettu 50-vuotias mies ja ”olemattoman tavaran kauppiaaksi” nimetty 31-vuotias mies. Ensimmäisen kohdalla petosten kohteena olivat hotellit ja ravintolat, joiden laskuja mies jätti toistuvasti maksamatta.

Noin neljäsosa vuosina 2004-2020 petoksista tuomituista on naisia. Selvitysaineiston perusteella kärjessä on 37-vuotias nainen, joka sai rikostuomion muutama vuosi sitten 100 petoksesta. Vuonna 2018 hän jäi taas kiinni 256:sta petoksesta.

Petosrikollisuuteen erikoistunut rikoskomisario Ville Kiviniemi Helsingin poliisista kertoo tämän päivän petosrikoksille olevan tyypillistä, että ne eivät yleensä ole yksittäisiä tekoja vaan rikossarjoja, joissa huijattuja asianomistajia on useita.

– Petosten tekijät ovat usein myös rikoksenuusijoita, jotka jatkavat samantyyppisten rikosten tekemistä, tuomioista huolimatta, Kiviniemi kertoo HS:lle.

Maantieteellisesti eniten petoksia tehtiin Tampereella, Turussa ja Varkaudessa.

Vuonna 2018 noin 90 prosenttia petossyytteistä johti tuomioon. Käräjäoikeudet antoivat tuolloin noin 12 200 langettavaa tuomiota.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt