F/A-18 Hornet -hävittäjä harjoituksessa. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

Hornetien seuraajasta päätös vuoden lopulla

HX-hankkeen arviointiprosessiin osallistuu noin sata eri alojen ammattilaista.

Ilmavoimien Hornet-hävittäjien korvaamiseen tähtäävän HX-hankkeen lopulliset tarjoukset ovat saapumassa reilun viikon kuluttua.

Esitys Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi muodostetaan puolustushallinnon arviointityön perusteella.

– HX-hankkeen päätösmallissa on neljä päätösaluetta, jotka ovat puolustushallinnon arviointivastuulla; sotilaallinen suorituskyky, kustannukset, huoltovarmuus ja teollinen yhteistyö. Näistä suorituskyky on ratkaiseva ja pisteytetään, muut päätösalueet arvioidaan hyväksytty/hylätty-asteikolla, ohjelmajohtaja Lauri Puranen kirjoittaa blogissaan.

Käyttövalmis HX-kokonaisuus on rakennettava asetetun kymmenen miljardin euron hintakaton puitteissa, minkä ohella käyttö- ja ylläpitokustannusten tulee olla alle kymmenen prosenttia vuotuisesta puolustusbudjetista.

Teollisen yhteistyön osalta arvioidaan 30 prosentin vaatimuksen täyttyminen. Nämä kokonaisuudet arvioidaan asteikolla hyväksytty tai hylätty.

Lauri Puranen uskoo, että tarjouksia saapuu viisi kappaletta huhtikuun loppuun mennessä.

– Juuri kilpailutilanteen näkökulmasta tilanne onkin erinomainen, sillä kaikki viisi tarjoajaa uskovat mahdollisuuksiinsa tulla valituksi. Kukin tarjoaja on tarjoamassa ”sitä parasta HX-ratkaisua Suomelle”, Puranen toteaa.

Useita kuukausia kestävään arviointiin osallistuu noin sata eri alojen ammattilaista. Myös päätösvalmistelussa kestää aikansa, joten HX-valintapäätöstä odotetaan vasta vuoden 2021 loppupuolella.

– Olen vakuuttunut siitä, että tulemme perusteellisen arviointiprosessin myötä löytämään ratkaisevia eroja tarjotuista kokonaisuuksista ja Suomelle parhaan HX-hävittäjän, Puranen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt