Hollannin pääministeri Mark Rutte. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Hollannin pääministeri haukkuu malesialaiskollegansa MH17-lausunnon

Mark Rutte hakee EU:lta tukea, kun Hollanti yrittää saada vastuuseen matkustajakoneen pudottajat.

Hollannin pääministeri Mark Rutte sanoo, että Malesian pääministeri Mahathir Mohamad aiheuttaa sekaannusta MH17-lausunnoillaan.

– Voin kuvitella omaisten olevan hyvin pettyneitä. Hän myös kylvää sekaannusta, Rutte sanoi Brysselissä torstaina.

Mohamad arvosteli aiemmin tällä viikolla hollantilaistutkijoiden ja viranomaisten MH17-selvitystä. Hänen mukaansa on ”naurettavaa”, että Hollannin johtama kansainvälinen rikostutkintaryhmä aikoo asettaa syytteeseen kolme venäläistä ja yhden ukrainalaisen. Mohamadin mielestä hollantilaisten toimintaa ohjaavat ”poliittiset motiivit” ja halu toimia Venäjää vastaan.

Malesialaisen lentoyhtiö Malaysia Airlinesin Boeing 777 -matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa vuonna 2014. Kone oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin.

Rutte sanoo, että hän aikoo ottaa yhteyttä Malesian hallitukseen pääministerin lausuntojen takia. Rutte hakee muilta EU-päämiehiltä tukea MH17-tutkintaan ja oikeudenkäyntiin.

EU-maiden päämiehet ovat parhaillaan koolla Brysselissä. Kokouksen asialistalla on muun muassa Venäjän-vastaisten pakotteiden jatkaminen. Ennakkoarvioiden mukaan pakotteita jatketaan. Pakotteet asetettiin, kun Venäjä valloitti Ukrainalta Krimin vuonna 2014.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt