Verkkouutiset

Herättikö presidenttikysely kylmiä väreitä?

BLOGI

Presidentin vallan rajoistakin pitää voida keskustella.
Satu Schauman
Satu Schauman
Satu Schauman on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Monilla taisi eilen mennä aamukahvit väärään kurkkuun kuullessaan Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselytutkimuksesta. Joka neljäs suomalainen vastasi myönteisesti kysymykseen Tulisiko presidentti Sauli Niinistön toimikautta jatkaa poikkeuslailla? Enemmistö eli 59 prosenttia vastasi ei.

28 prosenttia katsoo myös, että presidentin kahden peräkkäisen toimikauden rajoitus tulisi poistaa perustuslaista. Eri mieltä on 59 prosenttia.

Kysely herätti vilkasta keskustelua julkisuudessa ja sosiaalisen median kanavissa. Pelonsekaisiakin ajatuksia. Etenkin poikkeuslain kannattajia hämmästeltiin: eikö Kekkosen ajoista ole opittu mitään?

Samalla lisääntyivät myös äänenpainot, jotka tuomitsivat tämänkaltaisen kyselyn teettämisen ylipäänsä vastuuttomaksi ja populistiseksi.

Olen eri mieltä. Minusta kysely oli journalistisesti oivaltava ja sen tulokset mielenkiintoisia. Sanottakoon tähän selvyyden vuoksi: itse EN kannata presidentin toimikausien kasvattamista saati mitään poikkeuslakeja. Olen myös tismalleen samaa mieltä lehden haastatteleman julkisoikeuden professorin Janne Salmisen kanssa: kuolleena syntynyt ajatus.

Miksi sitten tällainen kysely puolustaa paikkaansa? Koska elämme avoimessa demokratiassa, jossa nykyinen presidentti nauttii suurta suosiota. Vallan rajoista on hyvä käydä keskustelua – kuten mistä muusta tahansa.

Tämän tästä mediassa julkaistaan monenmoisia galluppeja ja kyselyitä, joiden järkevyyttä  voi vähintäänkin yhtä hyvin syin kyseenalaistaa.

Niinistön kolmas kausi nousi Maaseudun Tulevaisuuden mukaan ensin esiin heidän tulevan presidenttigallupinsa avoimissa vastauksissa, joissa sitä oli toivottu. Varsinainen presidenttigallup on tarkoitus julkaista lähipäivinä.

No, miten kyselytutkimuksen tuloksia sitten pitäisi tulkita? Ensinnäkin: jäitä hattuun. Professori Martti Häikiö arvioi Ylen Ykkösaamussa, että tulokset kertovat lähinnä nykyisen presidentin tavattoman suuresta kansansuosiosta. Tämä korostuu entisestään, kun sisäpolitiikassa on ollut rikkinäisempää.

Toiseksi: selkeitä, hyviä presidenttiehdokkaita vaaleihin 2024 ei näytä toistaiseksi olevan. Presidenttikyselyissä eniten kannatusta saanut Pekka Haavisto (vihr) on vaikeuksissa al-Hol-tutkinnan takia eikä hän miellytä muutenkaan porvariäänestäjiä.

Tämä selittänee myös, miksi isoista puolueista kokoomuksen kannattajista löytyi eniten tukea Niinistön toimikauden jatkamiseen poikkeuslailla. Yli puolet heistäkin torjuu kuitenkin ajatuksen.

Kyselyn tuloksille ei pidä viitata silti suin päin kintaalla. Ihan hyvä, jos kyselytutkimuksen tulokset saavat ajattelemaan, herättävät hämmästelyä ja kenties vähän kylmiä väreitäkin.

Populismista ollaan kuitenkin kaukana, kun päättäjien päät säilyvät kylminä. On myös hyvä muistaa, että Niinistö on itse kannattanut ennemminkin toimikausien rajoittamista nykyisestä.

Presidentin vallan pidentäminen poikkeuslailla ei kuulu yksinkertaisesti tämän päivän demokratiaan. Ei, vaikka kansa sanoisi mitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)