Ilmastointilaite tuo kesähelteillä kaivattua helpotusta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Läkähtymisen autoon helteellä voi estää näin

Tukahduttavaa pätsiä vähentää tehokkaasti viidellä vinkillä.

Lämpötilat päivisin nousevat nyt yhä. Kuumalla pysäköidyn auton lämpötila saattaa kohota nopeastikin korkeaksi, jolloin nopean ja tehokkaan viilennyksen merkitys korostuu.

Motoring Research ja Telegraph ovat koonneet yleisimmät virheet ja yllättävätkin vinkit kuumuuden selättämiseen.

Virhe 1 – Ilmastointilaitteen laittaminen täysille heti autoon tultaessa

Kun autossa on polttavan kuuma, moni kääntää ilmastointilaitteen puhaltamaan kylmää täydellä teholla heti autoon tultaessa. Näin ei kuitenkaan kannattaisi toimia, sillä pahimmassa tapauksessa käynnistys puskee auton sisään ilmastointikanavissa muhinutta ilmaa, jonka lisäksi jo valmiiksi autossa oleva kuuma ilma jää kiertämään sisälle.

Sen sijaan ikkunat kannattaisi avata heti pariksi minuutiksi ajon aikana. Näin auringossa kuumettunut ilma pääsee ulos ja korvautuu viileämmällä ulkoilmalla. Näin auto viilenee tehokkaammin.

Virhe 2 – Ikkunoita ei uskalleta avata

Yleinen uskomus on, että kuumalla ilmalla autossa tulee valita ikkunoiden ja ilmastointilaitteen välillä. Alhaisilla nopeuksilla ikkunoiden auki pitämisestä voi kuitenkin olla jopa apua, kun ilma vaihtuu tehokkaammin.

Kaupunkialueella vaikutus polttoaineen kulutukseen on vähäinen. Mutta jos auto on pysähdyksissä tai ajetaan kovaa nopeutta, tulee turvautua pelkästään ilmastointiin.

Virhe 3 – Suuttimet osoitetaan puhaltamaan suoraan kohti

Ilmastointilaitteet kannattaa osoittaa puhaltamaan kasvojen sijaan suoraan ylöspäin. Tällöin kylmä ilma kiertää paremmin ja puhaltaa viileää ilmaa useammalle matkustajalle.

Virhe 4 – Lämmön pakkaantuminen liikenneruuhkissa 

Auton sisäilma voi moottorin kuumenemisen vuoksi nousta esimerkiksi liikennevaloissa tai ruuhkassa seistessä nopeasti.

Kuuman lämmityksen päälle laittaminen voi jopa auttaa. Kun suuttimet suunnataan avattuihin ikkunoihin puhaltamaan kuumaa ilmaa ulos, voi kuumuus auton sisällä jopa helpottaa.

Virhe 5 – Sisäilmakierto on päällä

Automaattiasetuksella auto viilenee nopeammin. Se myös varmistaa, että kylmä ilma leviää autoon tasaisemmin eikä ilmaa kierrätetä sisällä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt