Verkkouutiset

Heidi Hautala: EU ei saa sulkea silmiään Turkin ihmisoikeustilanteesta

EU-maiden ja Turkin sopimus herättää europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) mukaan kysymyksiä ihmisoikeuksien toteutumisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pakolaisnaiset kohtaavat valtavan määrän vaikeuksia, syrjintää ja väkivaltaa niin lähtömaissa, pakomatkansa varrella kuin sen määränpäässä, Heidi Hautala kirjoittaa blogissaan.

– Välimeren kautta alkuvuoden aikana saapuneista 56 prosenttia oli naisia ja lapsia. Eurooppa sulkee oviaan kaikkein haavoittuvimpien edestä, vaikka heidän peräänsä on Suomessakin kovasti huudeltu. Missä ovat naiset ja lapset, miksi tänne tulee vain nuoria miehiä? Nyt naiset ja lapset ovat kylmissä telttaleireissä Balkanin pelloilla ja kreikkalaisissa kylissä. Heidän turvaan pääsynsä on meidän kaikkien vastuulla, Hautala sanoo.

Hänen mielestään EU:n ja Turkin välinen sopimus ei voi ohittaa kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sopimuksia.

– Oikeus hakea turvapaikkaa on taattava jatkossakin, Hautala vaatii.

Mahdollinen sopimus lyödään lukkoon ensi viikolla järjestettävässä uudessa huippukokouksessa. Sen myötä Kreikkaan Välimeren ylitse saapuneet turvapaikanhakijat palautettaisiin takaisin Turkkiin. Turkki puolestaan lähettäisi jokaista Kreikasta palautettua turvapaikanhakijaa kohden yhden pakolaisen leiriltä EU-maihin.

Turkki yllätti EU:n tuomalla viime hetkellä pöytään uuden listan vaatimuksia. Pakolaisten auttamiseen aiemmin luvattujen kolmen miljardin lisäksi Turkki haluaa kolme miljardia euroa lisää. Mukana on myös täysi viisumivapaus Turkin kansalaisille EU-alueelle kesäkuuhun mennessä ja jäsenyysneuvotteluiden vauhdittaminen.

– Turkin ihmisoikeustilanne on erittäin huolestuttava. Toissa päivänä Turkin poliisi ampui naistenpäivän mielenosoituksen osallistujia kumiluodeilla ja kyynelkaasulla. Hiljattain viranomaiset ottivat haltuunsa opposition johtavan sanomalehden Zamanin ja ampuivat mielenosoittajia kyynelkaasulla. EU ei saa sulkea silmiään Turkin tilanteelta ja presidentti Recep Tayyup Erdoğanin itsevaltaisilta otteilta päästäkseen eroon pakolaisista, Hautala painottaa.

Dublinin-järjestelmän uudistaminen tarjoaa Hautalan mielestä mahdollisuuden oikeudenmukaisesta taakanjaosta sopimiseen EU-maiden kesken.

– Jotta ihmisten ei tarvitsisi paeta kodeistaan, on ongelmien perimmäisiin syihin puututtava päättäväisesti. Konflikteja ja katastrofeja voidaan ehkäistä esimerkiksi kehitysyhteistyöllä, humanitaarisella avulla, rauhanvälityksellä ja ilmastonmuutosta torjuvin toimin, Hautala kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)