Uusi rauhansuunnitelma julkistettiin tammikuussa. LEHTIKUVA / AFP / Ahmad Gharabli

Hallituspuolueiden nuoret tuomitsevat Israelin

Järjestöt vaativat EU:n ja Israelin suhteiden jäädyttämistä.

Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt ovat julkaisseet yhteisen kannanoton Israelin toimista palestiinalaisalueilla.

Järjestöjen mukaan Israelin tuore yhteishallitus aikoo toteuttaa kansainvälisiä sopimuksia rikkovia alueliitoksia Yhdysvaltain tuella. Presidentti Donald Trumpin hallinnon rauhansuunnitelmassa laajoja alueita nykyisestä Länsirannasta sekä Jordanjoen laakso liitettäisiin Israeliin.

Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan muutoksia voitaisiin toimeenpanna jo heinäkuussa.

– Miehitettyjen palestiinalaisalueiden haltuunotto johtaisi paikallisväestön pakkosiirtoihin Israelin siirtokuntien tieltä sekä todennäköisesti kiihtyviin rikoksiin ihmisyyttä vastaan, järjestöt toteavat tiedotteessa.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Sosialidemokraattisten Nuorten 1. varapuheenjohtaja Pinja Perholehto, Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton tasa-arvoiset puheenjohtajat Amanda Pasanen ja Brigita Krasniqi, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh ja RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids.

Järjestöt huomauttavat jo yli tuhannen eurooppalaisen poliitikon allekirjoittaneen suunnitelmaa vastustavan kirjeen. Mukana on myös 22 suomalaista.

– Nyt ei pelkkä tuomitseminen riitä. Kansainvälisen oikeuden vastaisten siirtokuntien ja muiden strategisesti merkittävien alueiden pakkoliittäminen Israeliin on reagoitava kuten Venäjän Krimin miehitykseen vastattiin, taloudellisilla pakotteilla, nuorisojärjestöt toteavat.

– Viimeistään tässä vaiheessa assosiaatiosopimus EU:n ja Israelin välillä tulee purkaa, kahdenväliset suhteet jäsenmaiden ja Israelin välillä tulee jäädyttää sekä siirtokuntatuotteiden pääsyä markkinoille on rajoitettava. Suomen on myös lopettava asekauppa israelilaisten aseyhtiöiden kanssa.

Kolme vuotta valmisteltu Lähi-idän rauhansuunnitelma julkistettiin tammikuussa. Yhdysvaltain mukaan tavoitteena on realistinen kahden valtion ratkaisu, jonka myötä palestiinalaisalueen koko kaksinkertaistuisi. Länsirannan siirtokunnat liitettäisiin osaksi Israelia.

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas tyrmäsi suunnitelman Israelin ja Yhdysvaltojen ”salaliittona”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt