Verkkouutiset

Suursijoittaja HS:ssa: EU-maiden pitäisi laskea liikkeelle ikuisia lainoja

George Soroksen mielestä tiukan talouskurin maiden, kuten Suomen, pitäisi toimia eturintamassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi voisi yhdessä muiden tiukan talouskurin EU-maiden kanssa osoittaa, että pandemia vaatii nyt poikkeuksellisia toimia, ehdottaa yhdysvaltalainen suursijoittaja George Soros Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessa.

Koronavirus on aiheuttanut taloudelle vakavamman šokin kuin vuoden 2008 finanssi­kriisi, kun pandemiaa ei ole saatu hallintaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Euroopan vastaus kriisiin on jäänyt vaikutukseltaan heikoksi. Epäonnistumisen taustalla on EU:n toimielinten ja jäsenmaiden vaikea suhde, George Soros näkee.

Soroksen mukaan pandemian kurittamaa taloutta piristämään tarvittaisiin nyt perpetuaaleja eli ikuisia lainoja, joita ei tarvitse koskaan maksaa pois. Niistä veloitetaan vain vuotuinen korko.

– Ikuisia joukkovelkakirjoja tulisi laskea liikkeelle nyt, kun korkotaso ei voi pudota tämän alemmas. Perpetuaaleja voitaisiin tuoda finanssimarkkinoille asteittain, jotta markkinat ehtisivät tutustua niihin rauhassa, Soros ehdottaa.

Hänen mukaansa nykyisessä tilanteessa on mahdotonta, että perpetuaaleja laskisi liikkeelle ­Euroopan unioni, sillä EU:lla ei ole valtaa kerätä jäsenmaista niin suuria summia, joita tarvittaisiin pandemian vastaisen taistelun rahoittamiseen.

Sen vuoksi yksittäisten jäsenmaiden tulisi laskea liikkeelle perpetuaaleja, joilla rahoitetaan koronaviruksen vastaista taistelua.

– ”Nuukalla viisikolla” – johon lasken Hollannin, Itävallan, Ruotsin ja Tanskan ohella myös Suomen – on pää­omamarkkinoilla enemmän uskottavuutta kuin Italian ja Espanjan kaltaisilla valtioilla. Nämä tiukasta taloudenpidosta tunnetut maat voisivat perpetuaaleja liikkeelle las­ke­malla osoittaa, ettei talouskuri ole ristiriidassa pandemian kaltaisessa hätätilassa tarvittavien poikkeuksellisten toimien kanssa, Soros kirjoittaa.

EKP:n pidettävä velkaa hamaan tulevaisuuteen

Hänen mukaansa Euroopan keskuspankki EKP on jo tosiasiallisesti luonut perpetuaaleja ostamalla valtavia määriä valtioiden liikkeelle laskemia joukkovelkakirjoja osana setelirahoitusohjelmaansa.

Keskuspankille ei jää käytännössä muuta vaihtoehtoa kuin pitää tätä velkaa hamaan tulevaisuuteen, sillä EKP:n keräämän velan myynti ­aiheuttaisi markkinoilla liikaa epä­vakautta.

– Setelirahoitus on käytännössä muuttanut kiinteän eräpäivän joukkovelkakirjat ikuiseksi velaksi, Soros toteaa.

Hänen mukansa valtioiden itse liikkeelle laskemien perpetuaalien ja EKP:n setelirahoituksen synnyttämän ikuisuusvelan välillä on kuitenkin huomattava ero.

– Jos jäsenmaat laskevat liikkeelle perpetuaaleja, ne saavat pysyvää hyötyä matalasta korkotasosta. Mikäli taas maiden hallitukset laskevat liikkeelle tavallisia joukkovelkakirjoja EKP:n erääntyvien lainojen maksamiseksi, ne saattavat tässä tapauksessa joutua maksamaan korkeampaa korkoa, Soros perustelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)