Verkkouutiset

Federica Mogherini: Turvallisuus on noussut EU:n ykkösasiaksi

Euroopan unionin sotilaallinen ulottuvuus kehittyy nyt ennennäkemättömän nopeassa tahdissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on edennyt viimeisten kuukausien aikana enemmän kuin kuudessa vuodessa sitä ennen, EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini sanoo.

Turvallisuuskysymykset ovat hänen mukaansa nousseet EU:n asialistan ykkösaiheeksi. Unionilla ei enää ole varaa jättää käyttämättä koko sitä aiemmin hyödyntämätöntä turvallisuuden ja puolustuksen keinoarsenaalia, joka Lissabonin sopimukseen sisältyy.

Tarkoitus ei ole muodostaa EU:sta puolustusliittoa, Mogherini painottaa, mutta muistuttaa samalla, että myös sotilaalliseen voimaan ja sitä tukeviin rakenteisiin on jatkossa panostettava aiempaa enemmän.

Nato säilyy hänen mukaansa Euroopan turvallisuuden keskeisenä kivijalkana myös tulevaisuudessa.

– Euroopan puolustuksen vahvistaminen on syytä nähdä yhtenä tapana vahvistaa Natoa, hän sanoo.

Kyky vastata nykyajan turvallisuusuhkiin edellyttää Mogherinin mukaan perinteistä sotilaallista voimaa, mutta myös esimerkiksi siviilikriisinhallinnan valmiuksia, tiedustelukykyä ja digitaalisia ratkaisuja. Muun muassa niissä EU:lla voi olla Naton rinnalla paljon annettavaa.

– Eurooppalainen tie turvallisuuteen ei ole vain sotilaallinen. Myös sotilaallisia keinoja tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä, Mogherini sanoo.

Transatlanttinen kumppanuus säilyy

Viimekesäisen Brexit-kansanäänestyksen tulos ja sen seurauksena todennäköisesti tapahtuva Britannian EU-ero eivät Federica Mogherinin mukaan muuta unionin turvallisuuspolitiikkaa eivätkä rajoita sen sotilasoperaatioita.

Mogherini muistuttaa Britannian osuuden olevan vain noin viisi prosenttia EU-johtoisissa sotilasoperaatioissa palvelevista joukoista. EU:n ja Britannian sotilaallinen kumppanuus jatkuu Naton puitteissa myös Brexitin jälkeen.

– EU haluaa varmistaa, että Nato keskittyy jatkossakin Euroopan puolustukseen, hän sanoo.

Mogherini torjuu arviot, joiden mukaan Yhdysvallat olisi presidentti Donald Trumpin johdolla irrottautumassa yhteistä puolustusta koskevista sitoumuksistaan. Hän viittaa muun muassa varapresidentti Mike Pencen Naton merkitystä korostaneisiin puheenvuoroihin.

Presidentti Trumpin tulevaa Euroopan-vierailua, jonka kohteina ovat sekä EU:n instituutiot Brysselissä että Naton päämaja, Mogherini pitää vahvasti symbolisena.

Tärkeä Länsi-Balkan

EU:n rooli turvallisuuden edistäjänä näkyy Mogherinin mielestä yhä selvemmin myös Länsi-Balkanilla.

Alueen kuudelle valtiolle EU-jäsenyys on hänen mukaansa ainoa keino luoda rauhaa ja hyvinvointia epävakauden tilalle. Vaikka unioni ei aio nykyisen komission kaudella ottaa uusia jäseniä, Länsi-Balkanin valtioiden on toimittava siten, että ne ovat valmiita jäsenyyteen vuoteen 2019 mennessä, Mogherini sanoo.

EU itse on hänen mukaansa paras esimerkki siitä, kuinka taloudellinen yhteistyö on luonut edellytykset vakaudelle ja rauhalle kansojen välillä, jotka aiemmin ratkaisivat kiistakysymyksensä asein.

– On uskallettava todeta, että Brexitin jälkeen EU ei jää 27 jäsenvaltion kokonaisuudeksi, Mogherini sanoo.

– Vaikka unionin laajentuminen ei ehkä ole suosittu keskustelunaihe eräissä jäsenmaissa, se on ainoa mahdollisuus mennä eteenpäin.

Federica Mogherini kertoi näkemyksistään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevässä Lennart Meri -konferenssissa Tallinnassa perjantaina.

HEIKKI HAKALA, Tallinna

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)