Kansalliskaartin sotilaita suojaamassa kongressitaloa 13. tammikuuta. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Tasos Katopodis

FBI tutkii: Oliko hyökkäys kongressiin suunniteltu?

Viranomaisten mukaan kyseessä oli tuskin vain spontaani mielenilmaus.

Yhdysvalloissa selvitetään parhaillaan kongressitaloon tunkeutumisen mahdollista etukäteisvalmistelua.

Viisi henkilöä kuoli ja yli sata loukkaantui presidentti Donald Trumpille uskollisen väkijoukon vyöryttyä poliisin sulkulinjojen yli kongressin käytäville 6. tammikuuta. Tapahtumien taustalla oli Trumpin aiemmin pitämä puhe Washington D.C.:ssä ja vaalituloksesta levitetyt perättömät salaliittoteoriat.

Kongressin alahuone äänesti keskiviikkona presidentin asettamisesta syytteeseen jo toisen kerran äänin 232–197. Senaatin odotetaan aloittavan asian käsittely 19. tammikuuta eli vain päivää ennen demokraattien Joe Bidenin virkaanastujaisia.

CNN:n mukaan liittovaltion poliisi FBI uskoo videomateriaalin ja hyökkääjien aseistuksen perusteella, ettei kyseessä ollut täysin spontaani mielenilmaus. Osa Donald Trumpin puhetta kuunnelleista tukijoista poistui tilaisuudesta etuajassa mahdollisesti hakeakseen aseita ja varusteita kongressitalon valtaukseen.

Viranomaiset ovat myös selvittäneet osallistujien välistä koordinaatiota matka- ja puhelintietojen perusteella. Syyttäjäpuoli tutkii, onko tapauksessa aineksia terrorismitutkintojen kaltaisiin oikeustapauksiin.

FBI on saanut tähän mennessä jo yli 126 000 verkkovihjettä mellakkaan liittyen. New York Times -lehden mukaan poliisi tutkii kongressiedustajien aiempia tapaamisia osallistujien kanssa ja ”tiedusteluksi” kutsuttuja yleisökierroksia kongressitalolla.

Poliisi on pidättänyt jo yli 80 mellakkaan osallistunutta. Tapauksesta on nostettu syytteitä muun muassa kotimaisesta terrorismista, väkivaltaisesta murrosta ja kapinasta. Viranomaisten mukaan myös murhasyytteitä harkitaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt