Eurooppaan syntyi uusi valtio – näin ryhdyt liberlandilaiseksi

Serbian ja Kroatian välissä sijaitsevalle ei-kenenkään-maalle on perustettu lilliputtivaltio.

Liberlandiksi ristityn valtion pinta-ala on vain seitsemän neliökilometriä. Sen perustaja ja presidentti on tshekkiläinen Vit Jedlicka. Hän perusti ”valtion” maanantaina.

Liberlandin kotisivujen mukaan kyseessä on ”suvereeni valtio, joka sijaitsee Kroatian ja Serbian välissä Tonavajoen länsirannalla”.

Liberlandilla on lippu, vaakuna, perustuslaki ja lait. Sen perusarvoihin kuuluvat yksilönvapauksien ja taloudellisen vapauden kunnioittaminen sekä poliittisten päättäjien vallan rajoittaminen. Valtion motto on ”Elä ja anna toisten elää”.

Sivuston mukaan Liberland syntyi Kroatian ja Serbian välisen rajakiistan seurauksena. Alueella kerrotaan olevan 7 neliökilometrin suuruinen kaistale maata, jota Serbia, Kroatia tai mikään mukaan valtio ei ole tunnustanut omakseen ennen Liberlandia. Sivusto kertoo Liberlandin olevan maailman kolmanneksi pienin valtio heti Vatikaanin ja Monacon jälkeen.

Liberlandin kotisivuilla tarjotaan lisäselvitykseksi linkkiä tähän rajakiistaa käsittelevään Wikipedia-artikkeliin. Verkkosivuilla otetaan myös vastaan kansalaisuushakemuksia. Kansalaisuutta voi hakea kuka tahansa. Ainoastaan uusnatsit, kommunistit ja vakavista rikoksista tuomitut eivät ole tervetulleita.

Serbialaisen InSerbia-uutissivuston mukaan Vit Jedlička toivoo lehdistötiedotteessaan, että Serbia ja Kroatia tunnustaisivat ensimmäisinä ”itsenäisen ja suvereenin Liberlandin”. Jedličkan kerrotaan valmistelevan diplomaattisia nootteja molemmille valtiolle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt