Ranskassa on nähty piristymistä, mutta sen vastapainona Saksassa menee huonosti. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Euroalueen kasvu lähes pysähdyksissä

Tuoreen ostopäällikkökyselyn mukaan teollisuuden jyrkkä laskusuhdanne on jatkunut marraskuussa.

Työpaikkojen kasvu on euroalueella hitainta sitten vuoden 2015 tammikuun, ja hintojen nousupaine heikointa vuoden 2016 jälkeen.Tutkimuslaitos IHS Markitin mittaama marraskuun ostopäällikköindeksi osoittaa pikaennakon mukaan euroalueen taloudelle ainoastaan 0,1 prosentin kasvua.

Yksityisen sektorin yritysten ylimmältä johdolta saatuihin tietoihin perustuva indeksi on ollut laskussa jo kolme kuukautta.

Tutkimuslaitoksen mukaan teollisuuden jyrkkä laskusuhdanne on jatkunut euroalueella marraskuussa. Palvelut ovat kasvussa, mutta edelleenkin vain maltillisesti.

Työpaikkojen kasvu on euroalueella hitainta sitten vuoden 2015 tammikuun, ja hintojen nousupaine heikointa vuoden 2016 jälkeen.

IHS Markitin mukaan ostopäällikköindeksin lasku viittaa siihen, että euroalueen talouden kasvu on jatkanut hidastumistaan huolimatta Euroopan keskuspankin viimeaikaisista elvytystoimista. Lisäksi riskit painavat edelleen näkymiä.

– Huolenaiheita ovat tilanteen leviäminen teollisuudesta palveluihin ja kotitalouksiin, autotullien asettaminen Yhdysvalloissa, epävarmuus brexitistä ja lisääntynyt epävakaus kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla, arvioi tiedotteessa liike-elämän pääekonomisti Chris Williamson IHS Markitista.

Ranskan talouden piristymisen vastapainona on Saksan talouden heikon tilan jatkuminen, ja euroalueen kasvuennuste pysyy vaatimattomana myös vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt