Sinovacin rokotetta valmistetaan Brasiliassa. LEHTIKUVA / AFP Nelson Almeida

EU voi hyväksyä kiinalaisen rokotteen pikavauhtia

Euroopan lääkevirasto on aloittanut Sinovacin hyväksymisprosessin.

Euroopan lääkevirasto EMA alkaa selvittää, voidaanko kiinalainen Sinovac-yhtiön koronarokote hyväksyä käyttöön EU:ssa. EMA kertoo asiasta tiedotteessaan.

Alustavien laboratorio- ja kliinisten tutkimusten mukaan Sinovac-rokote tuo suojaa koronavirusta vastaan. EMA arvioi tutkimustuloksia ja päättää niiden perusteella, katsooko se hyötyjen ylittävän haittavaikutukset. Selvitystyö jatkuu siihen saakka, kunnes tietoa on riittävästi mahdollista hyväksymispäätöstä varten.

EMA ei kerro, kauanko Sinovacin hyväksyminen kestää, mutta virasto lupailee pikaista käsittelyä.

– Emme pysty kertomaan kokonaisuuden aikataulua, mutta sen pitäisi kestää vähemmän aikaa kuin tavallisesti, koska selvitystyötä on jo tehty.

Sinovacin rokotteen teho perustuu heikennettyyn virukseen. Sen on eri tutkimuksissa arvioitu tuovan 51–82 prosentin suojan koronavirusta vastaan. Kiinan viranomaiset ovat hyväksyneet rokotteen käyttöön omassa maassaan.

EMA tutkii parhaillaan kolmea muutakin rokotetta. Nämä ovat venäläinen Sputnik, ranskalainen CureVac ja yhdysvaltalainen Novavax.

Maailman terveysjärjestö WHO:n odotetaan jo tällä viikolla päättävän, hyväksyykö se Sinovacin rokotteen. WHO tutkii samaan aikaan toistakin kiinalaisrokotetta, Sinopharmia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt